Најновије

ДО ДОГОВОРА О КИМ НЕ ПРЕ 2021? ИЗБОРИ ЗА БЕЛУ КУЋУ СУ ПРИОРИТЕТ! ДАЧИЋ ТВРДИ: Далеко смо и од обнове дијалога

Мале су шансе да договор Београда и Приштине у вези са КиМ буде постигнут пре почетка следеће године, иако америчка администрација чини све да две стране потпишу споразум већ у септембру, пре тамошњих председничких избора.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ову тему јуче после дужег времена поменуо косовски премијер у техничком мандату Аљбин Курти, који је рекао да амбасадор Ричард Гренел не жели да наштети Косову и Албанцима, али да настоји да Београд и Приштина постигну брз договор - ако је могуће до септембра.

Извор из дипломатских кругова, међутим, наводи да су шансе за тако брзо решење веома мале.

- Владе у Приштини нема, док ће у Београду влада бити формирана вероватно нешто пре септембра. Мало је очекивати да се споразум постигне и потпише за свега неколико дана - наводи извор.

Куртијева прича

Курти је током видео-конференцијског разговора са студентима америчког Харвард универзитета, који је модерирао професор и бивши високопозиционирани амерички дипломата Николас Бурнс, рекао да Гренел, специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине, жури јер види, како је рекао, историјску шансу за споразум две стране.

- Кад нешто желите да урадите врло брзо, покушавате да притиснете најслабију страну, јер настојите да ствари буду обављене у року од неколико недеља или месеци. Амбасадор Гренел види историјску прилику за споразум без превише бриге о његовој садржини и примени - са фокусом на потписивање. Дакле, он жели потписе Приштине и Београда, и то је главни циљ. Али бринем се због његовог приступа. Мислим да жели да се то догоди најкасније у септембру. Сећам се да ми је у октобру рекао да жели споразум до фебруара, а сада чујем да је рок септембар - рекао је Курти, док Ричард Гренел није хтео да коментарише ове изјаве смењеног косовског премијера.

Постизање договора и решавање вишедеценијског косовског спора свакако је у интересу САД, и то је и био циљ Гренела у преговорима са Вучићем и Тачијем. Уколико би до њега дошло, амерички председник Доналд Трамп могао би да га представи у председничкој кампањи као један од својих спољнополитичких успеха. Међутим, мало времена је остало и тешко је поверовати да ће договор бити постигнут за само неколико недеља или дана, а да пре тога није могао да се нађе компромис деценијама.

Фактор избора

- Уколико се нешто не уради промптно у септембру, онда до краја године сигурно неће јер су у новембру амерички председнички избори и тада ће администрација у Вашингтону имати преча посла од решавања косовског проблема - наводи извор.

У том случају није реално очекивати да пре 2021. године буде пронађено решење.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пре неколико дана да га политички противници сваке године оптужују да ће признати независност Косова, али да се о томе не воде никакви разговори.

- Што се Косова тиче, нити са неким разговарамо, нити постоје било какви разговори, нити постоје било какве идеје, нити постоји било какво решење на столу око било чега - изјавио је Вучић.

Он је истакао да ће увек да се залаже за очување мира.

Ни близу решења

- Кад год је било потребно да покажем снагу и чврстину српске политике, ја сам био тај који је то радио и по питању и Косова и Метохија и опстанка нашег народа - додао је Вучић.

Он је истакао да његови политички противници још од 2012. године сваке године најављују да ће баш те године Вучић признати Косово, и да је на то навикао.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже да би за САД било довољно да се потпише "меморандум о намери", који би био само почетак решења косовског проблема

- Гренел и Америка не претендују потпуно да заврше процес. Нјима је довољно се изађе са меморандумом о намери, који ће потписати најважније политичке фигуре. САД желе да заврше политички део, да политички одговорни људи постигну договор. То је оно што је Трамп тражио у свом писму и после чега у САД може да каже: "Ми смо решили проблем". А меморандум о намери не мора да разради све детаље. После тога и ЕУ има посла, разрађивање чланова, анекса, прелазних решења и доста бирократско-техничког рада - напомиње Јањић.

Дачић: Далеко смо и од обнове дијалога

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да су Београд и Приштина далеко од обнове дијалога.

- Србија је спремна за наставак дијалога, и зна се који је наш услов, да се укину таксе и реципрочне мере уведене од стране Приштине. Они јесу укинули таксе, али су увели реципрочне мере, што је још горе од такса. То значи да сви папири морају да гласе на Републику Косово, што никад није било део договора, Косово се увек водило као статусно неутрално. О каквом је потезу реч сведочи и то што Гренел тражи укидање реципрочне мере. Мислим да смо далеко од обнове дијалога, а камоли од решења. Пре свега због Приштине - напомиње Дачић.

Коментаришући идеју коју је обелоданио Лутфи Хазири, потпредседник Демократског савеза Косова који води Иса Мустафе, о размени територије, Дачић је рекао да друга страна пре свега сама са собом да рашчисти ко ће то бити саговорник Београда.

- Прво нек се договоре с ким се из Приштине прича - поручио је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ зашто Ричард Гренел остаје изасланик између Београда и Приштине.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА