Најновије

ЛЕГИЈА ЈЕ ИМАО ИСТИ ПАСОШ КАО ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ: Једна реч омогућила му је да се слободно бави криминалом!

Захваљујући дипломатском статусу, припадници "земунског" клана путовали су у Колумбију, Русију, Кину, Албанију, а своја путовања користили су за убиства, пљачке, отмице и трговину наркотицима

Милорад Улемек (Фото: Јутјуб)

Вођа земунског клана Милорад Луковић звани Легија поседовао је дипломатски пасош СРЈ који је 1996. године добио од тадашње власти, али и лажни хрватски пасош на име Владе Вукомановића.

У дипломатском пасошу великим словима написано је “ЕXПЕРТ”, и управо то омогућило му је да се без проблема бави свим криминалним радњама. Године 1996. је уместо породичног имена Улемек почео да користи презиме своје прве супруге – Луковић и на име Луковић Милорад поседовао је дипломатски пасош тадашње СРЈ.

- То није фалсификат него оригинални пасош који ми је Државна безбедност издала на туђе име, пошто је тада одлучено да се припадницима ДБ-а које би могао да сумњичи Хашки трибунал, издају пасоши на туђа имена. Тада сам био пуковник Државне безбедности и командант Јединице за специјалне операције – објаснио је Улемек својевремено.

Захваљујући дипломатском статусу, припадници “земунског” клана путовали су у Колумбију, Русију, Кину, Албанију, а своја путовања користили су за убиства, пљачке, отмице и трговину наркотицима.

Дипломатски пасош је посебна путна исправа која се издаје државним представницима и другим лицима са дипломатским статусом у циљу заштите и доказивња дипломатског статуса.

Носилац дипломатског пасоша има пуни дипломатски имунитет и дипломатске привилегије у држави у којој врши своје функције или у којој службено борави.

Поред дипломатског персонала министарства спољних послова, овакав пасош поседују председник републике, премијер, минстри у Влади, председник Скупштине и председници највиших правно-судних тела Републике Србије, највиши органи безбедносних и обавештајних служби, као и друга лица којима се дипломатски статус даје дискреционим правом у циљу вршења послова од интереса за Републику Србију у инстранству.

Познато је да су српски криминалци лажне пасоше плаћали и по 50.000 евра, и да су их, најчешће наручивали од Хрвата. Само за издавање фалсификованих пасоша припадницима балканског подземља, Хрвати су зарадили више од пола милиона евра.

Црвене беретке разбиле шиптарске терористе у жестокој акцији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир, Легенде деведесетих

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА