Најновије

ЛИБИЈА У ПЛАМЕНУ: Хафтарове снаге се повукле из Триполија, међу њима има и Руса? (ВИДЕО)

Руски борци у Либији удружени са Либијском националном армијом (ЛНА) Калифе Хафтара, повукли су се из престонице до аеродрома Бани Валид, града око 150 км југоисточно од Триполија, а одатле су пребачени у упориште ЛНА у Џуфри, изјавио је Салем Алајван, градоначелник Бани Валида.

Делови Триполија су разорени (Фото: Јутјуб)

"Они (Руси) су у три војна авиона пребачени у Џуфру, а тамо су одвежена и њихова возила", рекао је градоначелник.

Портпарол ЛНА Ахмед Мисмари негирао је да страни борци учествују у борбама на њиховој страни. Али, руско присуство увелико је документовано од стране дипломата и новинара, наводи Ројтерс.

Према извештају који је процурио из Уједињених нација, руска приватна војна фирма "Вагнер група" распоредила је око 1.200 плаћеника у Либију да ојача Хафтарове снаге, преноси Ројтерс.

Наводни одлазак Руса, наводи агенција, представља још један удар за ЛНА предвођену Калифом Хафтаром и његове стране савезнике.

"Повлачење (Руса) из ширег подручја Триполија веома је значајан догађај, јер лишава ЛНА његове најефикасније, најбоље опремљене стране борбене снаге на том кључном фронту", рекао је Џалел Харчави, истраживач у Институту Клингендел.

Хафтарове снаге, које подржавају Русија, Египат и Уједињени Арапски Емирати, већ 13 месеци покушавају да заузму главни град, али су претрпеле низ пораза последњих недеља у борбама против снага Триполија, које подржава Турска.

У протекла два дана снаге ЛНА повукле су се са неких положаја у јужном Триполију, што су описале као хуманитарни гест. Снаге савезничке међународно признате владе поново су ушле у нека од тих подручја.

Прочитајте ОВДЕ како су Руси одговорили на захтев Американаца да се повуку из Сирије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА