Најновије

ВЛAСТ ПЛАНИРА ШПИЈУНИРАЊЕ ГРАЂАНА! Надзор мобилних под изговором бриге о здрављу?

У борби против ковида 19 поједине земље све агресивније користе нове технике и технологије за надзор грађана. Све чешће се прибегава апликацијама на мобилним телефонима за праћење ширења вируса корона, односно регистровања положаја оболелих особа и упозоравања њима блиских, или се у сарадњи са компанијама мобилне телефоније и банкама прикупљају подаци где се заражена особа кретала последњих дана, са ким се сретала, да би се "на време уловили" сви угрожени...

Да ли грађанима прети нова шпијунажа? (Фото: Јутјуб)

Аустралија је међу првим земљама, још претпрошле недеље увела такву апликацију, а сличне се користе у Сингапуру, Кини, Израелу, Чешкој... У Пољској људи у карантину више пута дневно помоћу апликације морају да потврде где су. У Великој Британији технолошке фирме користе поверљиве податке пацијената у сврхе које нису биле предвиђене.

Полемике око оваквих апликација не престају. Људи страхују од апсолутног угрожавања приватности. Страх је да ће и када број инфицираних падне на нулу неке владе задржати мере надзора у наводном страху од новог таласа ковида 19, или зато што је ебола у Африци, или...

Какви су планови са применом ове технологије у Србији, а какви у Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори.

Србија: Нема потребе за том мером

Још се не зна да ли ће "ловљење" контаката оболелог преко мобилног бити уведено и код нас. У Кризном штабу сматрају, према незваничним наводима, да нема потребе за спровођењем те мере. Увођење апликације би имало смисла да је овде ситуација тешка, да је и даље ванредно стање, али у овим околностима, како кажу, "то сада не долази у обзир". После укидања ванредног стања, не постоји ни правни основ за увођење.

- Медицински, могао бих да вам наведем много разлога да та мера није оправдана - каже проф. др Владимир Јорга. - Сматрам да је увођење апликације претеривање, да таква заштита није функционална. Мислим да није чак ни етички означавати људе са короном или оне који су је прележали. Као лекар сам апсолутно против тога!

За многе наше стручњаке употреба апликације није довољно поуздана, јер би носилац вируса ковид 19 могао да остави телефон код куће.

- Апликација нам не би била потребна када бисмо имали свест: "Чувај се и Бог ће те чувати" - сматра Весна Радовић, доктор медицинских наука и фармацеут. - Не би требало да бацамо новац на скупе пројекте, довољно је да поштујемо основне мере заштите.

Црна Гора: Надгледају и без ове апликације

У Црној Гори још званично није актуелизована прича о увођењу апликације ковид 19 на мобилним телефонима. То потвђују у Институту за јавно здравље, додајући да су упознати да је она већ присутна у неким земљама. Оцењују, ипак, "да се ради о доброј препоруци како би се пацијенти и они који би могли да оболе благовремено пратили".

Надгледање грађана, и без ове апликације, у Црној Гори већ постоји. Тамошња власт је, тако, објавила имена и адресе повратника из иностранства који би требало да су у самоизолацији...

Хрватска: Посао већ додељен државној фирми “Апис”

Како Хрватску 5. јула чекају избори, а Сабор је распуштен, очигледно до формирања нове Владе треба сачекати на одговор на питање шта ће бити са увођењем апликације која би омогућила праћење локације мобилних телефона грађана у борби против вируса корона.

Док многи сматрају да је то удар на слободу грађана, у Влади Андреја Пленковића постоји став "да апликацију треба израдити и применити". Сам Пленковић тврди да се ужурбано на томе ради, а пројекат је додељен државној фирми АПИС ИТ.

Информатички стручњаци кажу да цела прича може да угрози приватност грађана, иако у Влади поручују да ће свако добровољно моћи да се прикључи праћењу телефона и да то неће бити обавезно за све.

Луцијан Царић, стручњак за мобилно комуницирање, сматра да ништа око апликације није спорно, али да се све непотребно политизује. Марко Ракар, који има много искуства на том подручју, мисли да државна фирма којој је додељен посао "напросто то не може квалитетно да обави".

Хрватски министар полиције Давор Божиновић тврди да није реч о апликацији којом би се пратили грађани, него о информатичкој подршци епидемиолозима у борби против вируса, уз образложење "да ће апликација бити у власништву Министарства здравства".

- Моћи ће слободно да се "скине", и ако се користећи апликацију установи да је неко био у контакту са зараженим, који је такође дао пристанак да буде "праћен", епидемиолози ће моћи много лакше да установе контакте - указује Божиновић.

Све ће, како се наводи, бити остављено на вољу грађана, па и то хоће ли заражена особа дати пристанак да буду обавештени сви са којима је био у контакту. Додаје се и да неће постојати централна база података. 

БиХ: Осетљиво задирање у приватност грађана

У БиХ засада нема званичних иницијатива, како из ИТ сектора, тако и од стране институција у БиХ, за примену ковид-апликација на мобилним телефонима. Из ИТ сектора, кажу да постоје одређене идеје око апликација, али да још није одлучено да ли треба ићи у том смеру.

Када се говори о институцијама у БиХ, биле оне на државном или ентитеском нивоу, у борби против епидемије технологија би се користила на начин да се праве сајтови са праћењем броја заражених, највећих жаришта, излечених и умрлих, као и информације коме се јавити за сва могућа питања. 

Из институција БиХ и РС, потврђују да засада не размишљају о апликацијама за ковид 19, јер ту постоји и проблем око права и слобода грађана:

Праћења грађана и њиховог кретања задире у приватност, а пошто се спомињу и здравствени подаци то је веома осетљиво питање. 

Северна Македонија: Користи је 60.000 људи

У Северној Македонији (РСМ) мобилна апликација "Стоп корона" за откривање блиског контакта са потенцијално зараженим људима вирусом ковид 19 у функцији је од 10. априла. У препоруци ресорног министарства за здравство владе у Скопљу наведени су поступци инсталације - скидањем са "Гугл плеја", активирањем укључивањем блутута на мобилном телефону и "везивањем" на тренутну локацију.

Према последњим подацима, апликацију је до сада инсталирало нешто мање од 60.000 грађана, иако надлежни у Скопљу очекују да ће у наредном периоду број корисника достићи 200.000.

Министар за информатичко друштво и администрацију Владе РСМ Дамјан Манчевски оценио је да апликација представља "допуну мера за детекцију контаката оболелих".

- Одговорно тврдимо да апликација гарантује потпуну заштиту приватности, не следи контакте, не користи локацију, ни име и презиме корисника. Функционише на бази анонимних кодова. Локација се нигде не бележи и нико не може да је зна - прецизирао је Манчевски. 

Прочитајте ОВДЕ када би могло да дође до договора о косовском проблему.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА