Најновије

Брнабић открила када ће бити проглашен крај епидемије

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се планира увођење брзих тестова на антитела и да ће тај тест грађани највероватније плаћати око 1.000 или 1.200 динара.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Брнабић је рекла да ће на основу тих тестова моћи да се утврди да ли је неко прележао корона вирус и додала да цена још није утврђена, али да би требало да коштају око 1.000 или 1.200 динара.

"Гледали смо да за грађане који желе да се тестирају на антитела имамо симболичну цену", рекла је она за телевизију Прва и додала да држава неће ништа зарађивати на тим тестовима.

Навела је да у овом тренутку постоји проширено тестирање за оне који имају симптоме, оне који раде у колективима и за оне који су били у контакту са зараженима.

Додала је и да грађани који су део великог истраживања, а у питању је 7.000 домаћинстава, неће плаћати тестове.

Брнабић је, одговарајући на питања грађана на телевизији Прва, рекла да је рано да се трчи победнички круг јер вису није нестао, али је број оболелих знатно мањи и износи око 1 одсто.

"Данас имамо између 40 и 100 случајева дневно. Ситуација у болницама је таква да се болнице полако враћају нормалном режиму рада", додала је премијерка.

"Важно је да имамо мере превенције и опреза, ношење маски у затвореном простору, дистанца и редовно прање руку", објасила је Брнабић.

Она је рекла да су препоруке послате послодавцима како би се радници заштитили.

"У локалним жариштима су углавном асимптоматски болесници", каже премијерка.

Када је реч о граничним прелазима, грађанима није потребан никакав тест.

"Мислим да је одлука да се отворе границе правовремена", додала је премијерка на питање о отварању свих граничних прелаза са Мађарском.

"Наши грађани могу потпуно слободно да уђу у своју земљу, није потребан никакав ПЦР тест. Они ће добити информације да се јаве Институту за јавно здравље да буду тестирани. Наши грађани могу слободно да изађу из земље, али је важно да провере да ли им је тест потребан за земљу у коју путују", нагласила је премијерка Србије.

Како је рекла, епидемија у Србији и даље траје.

"Потребно је 28 дана без нових слуцајева да би се прогласио крај епидемије", рекла је Брнабицева.

Премијерка је казала да очекује да се ускоро сва породилишта врате на редован режим, иако су сва радила и током ванредног стања.

"Припремамо се као да це бити другог таласа. Влада чини све да ми будемо спремни уколико доде до другог таласа. То значи да се обезбеђује довољна количина лекова, пре свега хлорикина", каже премијерка.

Она је рекла да су већ покренути погони у Србији за производњу заштитне опреме, маски, визира.

"Ми смо спремни, уколико дође до другог таласа, да га дочекамо много боље него друге земље, као што је то био слуцај и са овим таласом", нагласила је премијерка.

Брнабић је такоде похвалила функционисање школе путем интернета и телевизије, као и упис деце у вртиће током ванредног стања.

Одговарајући на питања гледалаца, Брнабић је рекла и да је препорука Кризног штаба да се фестивал Егзит одложи за август, ако тада буду повољни здравствени услови.

Она је рекла да ће почетком јуна бити донета одлука да ли ће фестивал бити одржан и додала да ће се током седмице састати са представницима тог фестилвала да би се видело шта је потребно да би фестивал био одржан у здравствено безбедним условима.

Прочитајте ОВДЕ   какав је то велеобрт у Београду.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА