Најновије

АНАЛИТИЧАР О СУКОБУ ВУЧИЋА И ЂУКАНОВИЋА: Ситуација са Србијом и Црном Гором је "мала свађа у породици"!

Званични Београд оштро је реаговао на одлуку Црне Горе да не уврсти Србију у групу земаља за чије ће грађане отворити границе 1. јуна. Из Подгорице поручују да је одлука донета искључиво из здравствених разлога.

Мило Ђукановић и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић ову ситуацију описује као "малу свађу у породици" и каже да је посреди парадокс у којем председници Србије и Црне Горе воде политику једни против других, док њиховим кампањама управљају скоро исти људи.

Црногорски премијер Душко Марковић казао је да ће Црна Гора у првим данима јуна отворити границе за држављане Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке, Пољске, Чешке, Мађарске, Аустрије и Грчке, јер те државе испуњавају епидемиолошке критеријуме да имају највише 25 заражених на 100 хиљада становника.

Он је најавио да је могуће да ће отворити границе са још неким државама региона у зависности од ситуације када та наредба ступи на снагу.

На то је реаговала премијерка Србије Ана Брнабић, која сматра да је Црна Гора овим показала да су грађани Србије "непожељни" и да број заражених није разлог за такву одлуку Подгорице.

Она је казала да Србија неће затварати границе за црногорске грађане, али да ће граница бити затворена за "црногорске мафијаше и криминалне кланове".

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је одлуку Црне Горе оценио као "смешан и бесмислен чин" који има штетне последице по грађане Црне Горе. Он је рекао да влада Мила Ђукановића намерно није ставила Србију на листу јер "све гледају кроз проблем који имају са СПЦ".

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић казала је да је одлука Црне Горе у супротности са принципима слободе кретања на којима се заснива ЕУ, док министар одбране Александар Вулин каже да се Црна Гора бори против Срба, а не против вируса.

ЦГ: Разлог је заштита здравља грађана

Помоћник Института за јавно здравље Сенад Бегић рекао је да је задатак Института да штити здравље грађана и да је одлука да се границе Црне Горе отворе само за поједине државе донијета само из тог разлога.

“Одлука се није доносила ни за једну државу понаособ, већ на то да ће улазак у Црну Гору бити омогућен становницима оних земаља чија стопа активних случајева не прелази 25 на 100.000 становника”, рекао је Бегић.

Он верује да ће све државе релативно брзо постићи ову стопу и да не види разлог за љутњу.

Ситуација између Србије и Црне Горе "мала свађа у породици"

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да у овој фази одлука црногорске владе делује објашњиво, макар према унутрашњој јавности, јер није буквално и поименично адресована само на Србију.

Ипак, сматра да свега стоји "мала свађа у породици".

“Не заборавите да је кључни допринос победи господина Ђукановића на претходним парламентарним изборима у јесен 2016. управо дао господин Вучић. Не заборавите да се господин Вучић уживо укључио унутар изборног дана, да је негде око три сата поподне, пет сати пре затварања бирачких места, својом изјавом да је “на делу покушај државног удара против Ђукановића у организацији неких грађана Србије и неких грађана Русије” он заправо ујединио бираче ДПС-а, отерао добар део бирача опозиције тадашње, фактички их је уплашио и они нису изашли на изборе. Господин Ђукановић би могао за ту победу да захвали и господину Вучићу. Ту постоји једна врста односа који траје од тренутка када је формирана Српска напредна странка, не заборавите да су патрони СНС, а и команданти пропагандних штабова и господина Ђукановића и господина Вучића, скоро једни те исти људи".

"Дакле, овде је на делу апсурдна ситуација – да власт господина Ђукановића у Црној Гори води једну изразито антисрпску политику, ово кажем врло директно и не претерујем, а да истовремено добар део власти који контролише господин Вучић води једну изразито антицрногорску политику, а да парадокс буде потпун људи који управљају пропагандом и у Подгорици и у Београду су једни те исти људи", сматра Миливојевић.

Последице ће се, каже, видети у обе земље чији грађани ове године гласају на парламентарним изборима.

"Ово што су урадили патријарх Иринеј и господин Вучић као председник Србије, са том перформанс прес конференцијом, заправо ће утерати гласаче ДПС-а на следећим изборима. И што је најтужније у свему томе, отераће део верника СПЦ који се изјашњавају национално као Црногорци, али тврде да говоре српским језиком – врло могуће да ће они бити отерани као гласачи ДПС-а. С друге стране, јачање националних мишића је уобичајен вид комуникације господина Вучича пред сваке изборе. Али, постоји једна мањкавост у томе – господин Вучић од 2012. не одговара на кључна национална питања, а једно од њих је докле је Србија. Он не сме да каже да ли је та држава до Мердара или до Проклетија. Али знајући пред сваке изборе да су његови бирачи махом бивши гласачи СПС и СРС, национално врло профилисани бирачи, он јача своју националну реторику. Овога пута на рачун свог полтичког и пословног партнера господина Ђукановића”, закључује Миливојевић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ивица Дачић рекао о мигрантима.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА