Најновије

ИСТИНА О МИГРАНТИМА У СРБИЈИ! Дачић о прихватним центрима, лажним вестима и тајном споразуму са Аустријом

Нити с Аустријом постоји неки посебан споразум о враћању миграната у Србију, нити се планира отварање неког новог центра за мигранте у нашој земљи, каже српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Министарство спољњих послова Србије)

Дачић је на тај начин одговорио на питање о бројним спекулацијама на друштвеним мрежама последњих дана по којима, наводно, постоји "тајни споразум" између Беча и Београда о враћању миграната из Аустрије у Србију уколико им Аустрија не одобри азил. По тим тврдњама, мигранти ће бити смештени у "избегличким центрима отвореног типа уз поштовање људских права", а један од њих, за чак 10.000 миграната, градио би се у Ваљеву.

Дачић, међутим, демантује да с Аустријом постоји такав споразум.

- Постоје уобичајени, још пре десет година потписани споразуми који се тичу реадмисије. Ништа се ново не планира, нити је проблем миграната тако алармантан да постоји потреба за формирањем посебних центара. Мислим да је ова прича покушај политизације тог питања у самој Аустрији, па се тако пренела код нас - каже Дачић, понављајући да Србија није земља у коју мигранти желе да дођу, "већ да кроз њу прођу".

Ове спекулације Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Србије, оцењује као "будалаштине које не заслужују коментар".

- Стварно више не знам ко ће одакле да нам "долети"! Имали смо мигранте у подземном аеродрому код Ковина, па смо имали воз у који је смештено 200.000 њих, а сад и ово. То је будалаштина у рангу да ће Марсовци слетети у Ваљево. Пре ће се и то догодити, него да дођу ови људи којима Србија није ни рута ни жеља за останак - каже Цуцић.

По његовим речима, у прихватним центрима у Србији тренутно је 7.000 миграната, "али мислим да не постоји ни њих седам а да не размишљају о одласку из Србије".

Ове спекулације објавио је неименовани аутор на новосонованом порталу Проверено, позивајући се на наводни договор врха СНС у Ваљеву и Комесаријата за избеглице и миграције, по коме се предвиђа отварање највећег кампа за мигранте на територији Србије, управо у Ваљеву. Тај текст имао је на хиљаде подела на друштвеним мрежама, изазивајући лавине негативних коментара, претњи и увреда, после чега је реаговала полиција и због изазивања панике и нереда, као и изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, ухапсила Ваљевца Н. Н. (28).

Он се сумњичи да је са још једном особом, чији идентитет истражни органи утврђују, 16. маја основао портал Проверено на коме је објављен спорни текст под називом "Откривамо: Лазар Гојковић отвара камп за мигранте у Ваљеву ако победи". Гојковић је носилац листе СНС и кандидат те партије за градоначелника на предстојећим локалним изборима.

У свом исказу, ухапшени Н.Н. је објашњавао да је само програмер који је по наруџбини направио портал Проверено, али да није аутор спорног текста. Он би у понедељак требало да буде приведен Вишем тужилаштву у Београду.

На Паштрику није било повлачења, поломљена је "Стрела" НАТО. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА