Најновије

ДАЧИЋ: Нека остане ова мера са Црном Гором, да се наши мало опамете

Све ово што се дешава са Црном Гором у мени не изазива никакве емоције. Ја сам то давно рашчистио сам са собом. Овом проблему треба приступити рационално. Нас занимају права српског народа у Црној Гори јер ми на састанку у министарству спољних послова Црне Горе или они кад дођу овамо не можемо да нађемо никога ко је Србин. Иако Срба у Црној Гори има 28 одсто. Па где су ти Срби? Нема ниједног амбасадора Србина, нема Срба у државним органима.

Дачић (Фото: Министарство спољњих послова Србије)

Овако је јуче о узаврелим страстима на релацији Подгорица-Београд након стављања држављана Србије на црну листу за улазак у Црну Гору говорио шеф наше дипломатије Ивица Дачић. На питање водитељке ТВ Прва, где је гостовао, колико има министара код нас у Влади који су Црногорци, одговорио је:

- Нисам бројао. То је релативно питање како се ко изјашњава. Код мене у партији их има колико хоћете. Милошевић је био из Црне Горе, Тадић је пореклом одатле, Тома Николић има исто порекло, Александар Карађорђевић је био полуцрногорац, његова мајка је ћерка Николе Петровића. Кад су питали да ли има неки Црногорац овде у власти, он је рекао: "Шта ће вам, ја сам." Али то је небитно. Питам ко је отишао из Србије у Црну Гору? То је само једносмерна улица.

Њега, како наводи, не чуди што су у Подгорици донели овакву одлуку.

- Они су вековима само навикли да иду ка Београду. Али сад имају неке нове пријатеље. Зашто не иду у Приштину, Загреб, Тирану? Зато што народ има другачију путању, људи су повезани, помешани, ја говорим о људима који су вековима у Црној Гори, немају наше држављанство.

Дачић истиче и пример на који је поносан.

- Наша амбасадорка у Аргентини је потомак Његоша. Ја сам поносан због тога. Она је, на неки начин, припадница тог црногорског дела друштва од ког је настала Црна Гора. Она се изјашњава као Српкиња, говори о заједничком животу Срба и Црногораца.

Како каже министар, што се њега тиче, ова мера коју су донели у Подгорици треба дуже да траје.

- Нека остане ова мера са Црном Гором, да се наши мало опамете. Онај ко вас хоће, сигурно ће да отвори границе. А они слободно нек иду у Приштину, то је традиција већ вековима, то је још Његош говорио о лепом слагању са Турцима и Албанцима. Наравно да сам циничан, али то није примарно, свако бира са ким ће да игра танго. Бећковић је говорио: "Када Црногорци пљују Србе, као да пљују сами себе."

Одмалена сам слушао "Ој, свијетла мајска зоро"

Одмалена сам, каже Дачић, на свадбама слушао "Ој, свијетла мајска зоро".

- То је један херојски народ. Црна Гора јес малена, ал' је часна и поштена. Синови смо твог стијења и чувари твог поштења. Ја нисам и зато само подсећам на то. Мислим да је неморално да, док се српски народ сусреће са великим проблемима, ми овде у Србији толеришемо разне агентуре и експозитуре црногорског режима, који се храни из Србије. Финансијску, медијску, политичку, културну и сваку другу логистику тај систем добија из Србије - испричао је Дачић.

Потом се запитао ко данас ратује против Срба.

- Српски ђаци, који су овде завршили факултете, чији рођаци и данас раде бизнис у Србији - одговара министар.

Здравствени радници очајни јер их је држава преварила. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА