Најновије

ДРАМА НА ТИБЕТУ: Кина и Индија допремају трупе, Пекинг гради војни аеродром, спремају напад! (ФОТО)

Сателитски снимци кинеске ваздухопловне базе високо у тибетанским планинама показују нову изградњу у последњих неколико месеци, што НР Кини омогућава да управља са много више летелица.

Кинеска војска (Фото: eng.chinamil.com.cn)

Сателитски снимци које је добила индијска телевизија Њу Делхи (НДТВ) показују масивни грађевински пројекат на аеродрому Нгари Гунса у западном Тибету, само 130 миља од језера Пангонг, места на граници са Индијом, где су се кинеске и индијске снаге сукобиле раније овог месеца.

На првој фотографији, снимљеној 6. априла 2020., може се видети стаза са једним, малим терминалним простором - чак се не види ни пут. Међутим, на другој фотографији, снимљеној само шест недеља касније, 21. маја, величина базе се више него удвостручила. Не само да је велики пројекат нове градње северно од терминала, већ се чини и да је асфалт у изградњи.

Аеродром је двоструке намене, који служи и за цивилне летове и за потребе ваздухопловства Народне ослободилачке војске (ПЛААФ). На више од 14.000 стопа, то је и једно од највиших светских аеродрома - толико високо да ће пресретачи имати проблема да остану у ваздуху.

Један бивши пилот Ваздухопловних снага Индије рекао је за НДТВ да кинески борбени авиони Ј-11 и Ј-16 неће моћи да издрже "више од сат времена" на тој висини.

Изградња долази усред обновљених сукоба на линији стварне контроле, де факто границе између делова Џаму и Кашмира на коју претендују и Индија и Кина. Две државе водиле су и кратки рат 1962. године за територију, за коју Пекинг тврди да је спорна само због погрешне границе која датира из времена када су Индија и Пакистан биле британске колоније.

Раније током овог месеца, размена ватре између индијских и кинеских трупа у близини језера Пангонг резултирала је са неколико теже повређених војника на обе стране, што је довело до допремања додатних снага на то подручје са обе стране границе, укључујући и Утаракханд, на југу.

Још један сукоб између Њу Делхија и Пекинга догодио се у источном делу Тибета 2017. године, на платоу који Индијци зову Доклам, а Кинези Донглангу. Слично је било и са изградњом аутопута на спорној територији, мада та конфронтација никада није ескалирала, као што је било са новијим инцидентом.

Лукашенко користи корону да би пецкао Путина, Кремљ жели да узврати ударац. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА