Најновије

ХОНГ КОНГ ВИШЕ НИЈЕ АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА КИНЕ! Мајк Помпео изјавио Конгресу

Сједињене Америчке Државе тешко се мире с чињеницом да ће, како ствари сада стоје, кинески парламент можда већ и у идући четвртак изгласати закон о националној сигурности Хонг Конга.

Амерички државни секретар Мајк Помпео (Фото: РИА)

Њиме ће Пекинг, недвосмислено, учврстити свој, пре свега сигурносни надзор над том својом аутономном покрајином, која је 1997. г. изашла из оквира британске колонијалне власти и враћена матици земљи с роком аутономног статуса од 50 година, у време којега ће вредити начело о Кини, као „једној земљи, с два система“ (тржишна привреда тј. капиталистичко друштвено уређење у Хонг Конгу, за разлику од осталог дела Кине). 

Синоћ, 27. маја, амерички државни секретар Мајк Помпео известио је Конгрес како Хонг Конг више нема аутономни статус у односу на Кину, који је стекао 1997. г. сагласно споразуму о британској предаји те територије Кини.

„Хонг Конг више није аутономан од Кине, узимајући у обзир стање на терену. САД подржавају народ Хонг Конга“, написао је Помпео на свом твитер налогу.

У својој посебној изјави, амерички државни секретар изјавио је како је „катастрофална одлука Пекинга само задњи у низу потеза, који у корену подривају аутономију и слободе Хонг Конга, као и властита обећања Кине хонконшком народу у складу с кинеско-британском Заједничком декларацијом, међународним споразумом потписаним у УН-у“.

Помпео је казао, како је у складу с америчким законом о политици према Хонг Конгу, Стејт Департмент обвезан проценити степен његове аутономије од Кине, и да садашње стање не одговара оном какво је било до 1997.г., и да је закон зато непримењив.

„Ни један разуман човек не може данас тврдити како Хонг Конг има високи степен аутономије од Кине, узимајући у обзир чињенице на терену… Ако су се САД раније надале како ће слободни и развијени Хонг Конг бити пример за ауторитативну Кину, сада је јасно како Кина моделира Хонг Конг према себи“, нагласио је амерички шеф дипломације.

Треба нагласити како Помпео није прецизирао америчке потезе по том питању, али су поједини саветници председника Доналда Трампа већ раније упозорили на могућност увођења противкинеских санкција због споменутог закона: попут саветника за националну сигурност Роберта Обријена, или саветника за привреду Ларyа Кудлова који је казао како ће Кина „учинити велику грешку“.

Гласноговорница Беле куће Кејли Макенани у уторак је на медијској конференцији изјавила како је председник Трамп због споменутих кинеских планова изразио „незадовољство“. Такође је казала како је „тешко предочити да Хонг Конг може и даље бити финанцијско средиште, ако Кина заузме врх“.

Недуго после те медијске конференције Доналд Трамп је новинарима казао како америчка влада у овој недељи припрема своју одлуку против Кине, док је на упит новинара, планира ли влада увести санкције против Пекинга, одговорио следеће: „Мислим како ће вам то бити врло занимљиво. Али о томе још увек не желим говорити.“

Погледајте ОВДЕ снимак бомбашког напада на турску патролу у Сирији!


Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА