Најновије

Лукашенко користи корону да би пецкао Путина, Кремљ жели да узврати ударац

Док је велики број земаља у Европи и Азији и даље под рестрикцијама због корона вируса, у Белорусији се увелико игра фудбалско првенство, за чије преносе права траже из многих земаља. Таква ситуација је у оштром контрасту са оним што се дешава у суседној Русији, а белоруски лидер Александар Лукашенко се не устручава да истакне разлике.

Путин и Лукашенко (Фото: РИА)

Владимир Путин је пратио остатак света и увео мере закључавања како је број случајева заразе корона вирусом растао. С друге стране, Лукашенко је одбацио такве мере као “коронапсихозу” и упркос критикама из Светске здравствене организације своју земљу и даље држи “отвореном за бизнис”, пише "Политико".

И док његов колега и (не)пријатељ из Москве углавном проводи време на сеоском имању и повлачи се из јавности како се криза заоштрила - што је натерало секретара за штампу Дмитрија Пескова да одбаци гласине да Путин „чека пандемију у бункеру“ - пркосни Лукашенко све више тражи светла рефлектора.

Док је Путин говорио Русима да остану код кућа, Лукашенко је уживао да негира опасност КОВИД-19 и тврдио је да ће испијање вотке, боравак у сауни и вожња тракторима обуздати вирус.

Он је наставио да игра хокеј на леду пред навијачима и узрујао је Путина одржавши војну параду - са хиљадама војника и ветерана рата - у знак сећања на победу Совјетског Савеза над нацистичком Немачком 9. маја, док је суседна Русија отказала свој прославе.

- У овом сулудом, дезоријентисаном свету ће бити људи који нас осуђују ... али ми нисмо имали избора. Нека данас парада у Минску буде једина у пост-совјетском свету - Лукашенко је изјавио на паради, где је било на хиљаде гледалаца без заштитних маски.

Барем за сада, Лукашенкове тврдње да је боље „умрети на ногама него живети на коленима“ изгледа да му доносе дивиденде. Белоруска рубаља је ојачала за 10 одсто у односу на долар од марта, док је руска рубља опала за више од 20 процената. Незапосленост у Белорусији и даље износи само четири процента, док је више од милион Руса изгубило посао у последња два месеца.

Стручњаци предвиђају да би Русија могла да изгуби скоро 10 милиона радних места због корона кризе. И док је Кремљ издвојио више од 2 билиона рубаља (27 милијарди долара) за подршку руској економији, економисти кажу да је то само кап у океану економских патњи.

Страх и хаос захватили су Русију јер је та земља забележила више од 370.000 случајева корона вируса, а инфекције су износиле и више од 10.000 дневно. Три руска лекара умрла су у падовима са прозора болнице, како се извештава, након што су изразили озбиљну фрустрацију због реакције њихових болница на пандемију.

У међувремену, успаничени Московљани су затворени у својим становима више од шест недеља у због оштрих мера које неће бити ублажене најраније до краја маја.

Пошто Путин све то посматра са задњег седишта и делегирао је одговорност регионалним гувернерима, његова популарност је почетком маја достигла историјски минимум од 59 процената, према независном Левада центру. Анкете су показале да више од трећине Руса не одобрава Путиново поступање са кризом.

Кад се на то све дода пад цена нафте, ова криза би могла да буде највећи изазов Путиновој владавини за његових 20 година на челу Русије. Гласање о уставном амандману којим би могао да влада још два мандата до 2035. године одложено је на неодређено.

С друге стране, у Белорусији је ситуација веома другачија. Лукашенко није одустао од одржавања председничких избора почетком августа, упркос критикама опозиције. Вероватна победа би овом бившем директору фарме свиња, уручила његов шести мандат на месту председника Белорусије, а његову чврсту владавину продужила до 2025. године.

Белоруски председник, који је све више такмичарски настројен према руском лидеру - па чак тврди да је и бољи играч хокеја на леду - може се посматрати као “Џокер” Путиновог “Бетмена”. А током овог застрашујућег рата против короне, “Џокеров” нихилистички став “живи и пусти друге да умру” изгледа да би могао да тријумфује против Бетменовог поштовања према људском здрављу и пристојности.

Иако је Русија добро урадила што је увела мере, многе ствари су у кризи погрешно урађене.

Покварени респиратори који изазивају пожаре и убијају људе уместо да им спасавају животе, лекари који раде прековремено без заштитне опреме и пораст насиља у породицама су само неки од примера проблема са којима се суочава Русија.

У међувремену, Белорусија се појавила као Шведска посткомунистичког света и њен став додатно прети легитимности руског оштрог одговора на пандемију.

Није ни чудо што бесни Кремљ жели да узврати ударац. Русија је затворила своје границе са Белорусијом, иако су две државе део савеза две земље. И главна телевизијска станица Кремља, недавно је довела у питање ниски белоруски званични биланс смртних случајева од 112, извештавајући са гробља близу Минска, на коме је наводно дошло до пораста копања свежих гробова крајем априла. Такође се тврди да Белорусија сада има једну од највиших стопа инфекције по глави становника у Европи. Лукашенко је одбацио то као лажне вести и протерао руске новинаре који су одговорни за извештај.

- Сви смишљају како да уједу Белорусију, јер ми не следимо њихове потезе – рекао је он.

Како се затварање Москве продужава на лето, а Белорусија остаје пркосна и слободна, тензије ће сигурно достићи тачку кључања. Будући да су руске границе затворене на неодређено време, а неки се возе до међународног аеродрома у Минску како би побегли даље, белоруски став ризикује да покрене талас побуне против мера у Русији. Већ Калињинград, Јарослав и други региони рано укидају ограничења упркос саветима из Москве.

Треба очекивати још пропаганде из Кремља против Лукашенковог режима у наредним месецима. Међутим, уколико огроман пораст смрти не дестабилизује земљу и не доведе до уличних протеста против Лукашенкове владавине, мало тога Москва може за сада да учини. Ако се путање две земље не промене, “Џокер” би могао да се последњи смеје.

Док су руски авиони грмели, сиријска војска свим снагама ударила на терористе! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА