Најновије

ДАЛЕКИ ИСТОК НА ИВИЦИ РАТА! Моћни кинески генерал упутио претњу која леди крв у жилама: Ако не буде другог начина напашћемо их!

Кина ће напасти Тајван ако не буде другог начина да спречи његову независност, упозорио је у петак један од главних кинеских генерала, што представља вербалну ескалацију према острву које Пекинг сматра својом територијом.

Кинеска војска (Фото: eng.chinamil.com.cn)

Говорећи у парламенту поводом 15. годишњице противсецесијског закона, Ли Зуоцхенг, шеф здруженог штаба и члан средишњег војног поверенства оставио је отворена врата за употребу силе.

Тај закон из 2005. законска је основа за војну акцију против Тајвана ако се отцепи или то покуша учинити. Ратно поприште би у том случају постао Тајвански теснац.

- Ако мирно уједињење не буде могуће, оружане снаге ће с целом нацијом, укључујући становнике Тајвана, предузети све нужне мере да одлучно скрше било какве сепаратистичке планове или потезе - рекао је Ли.

Иако Кина никада није искључивала употребу силе како би вратила Тајван под своју контролу, јако је ретко да неки високи и активни војни званичник тако отворено прети на неком јавном догађају.

Лијева изјава посебно је осетљива након што је Кина донела нови закон о националној безбедности Хонгконга.

Ли је један од неколико кинеских војних званичника с ратним искуством које је стекао у кинеској инвазији на Вијетнам 1979.

Тајван је за Кину једно од најосетљивијих територијалних проблема. Пекинг каже да се ради о кинеској провинцији и осуђује америчку потпору том острву.

Америка поприште сукоба са Русијом сели у космос. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА