Најновије

ЏОНСОН И ТРАМП САГЛАСНИ, ЗАПАД КРЕЋЕ У ОБРАЧУН СА ИСТОКОМ! Урадиће све да помрсе план Пекинга!

Британски премијер Борис Џонсон и амерички председник Доналд Трамп оценили су данас, током телефонског разговора, да ће план Кине да уведе закон о националној безбедности у Хонг Конгу угрозити аутономију те територије.

Британски премијер Борис Џонсон и амерички председник Доналд Трамп (Фото: flickr)

"Лидери су рекли да је план Кине да уведе закон о националној безбедности у Хонгконгу у супротности са њеним обавезама према Кинеско-британској заједничкој декларацији и да подрива аутономију Хонг Конга и оквир 'Једна земља два система", наводи се у саопштењу које је објавио кабинет Џонсона након разговора, а преноси Ројтерс.

Свенародни кинески Конгрес одобрио је у четвртак предлог закона који ће бити упућен сталном одбору на коначно усвајање.

Закон, којим би се криминализовала сецесија, субверзија, тероризам и страно мешање у Хонг Конгу, осудиле су западне земље попут Велике Британије, САД, Аустралије и Канаде.

Како јавља Ројтерс, те земље у заједничком саопштењу тврде да ће нови закон нарушити одредбе кинеско-британског споразума из 1984. године којим је бившој британској колонији загарантована аутономија.

У саопштењу се оцењује се да се одлуком Кине "директно крше међународне обвезе које проистичу из начела правно обвезујуће заједничке кинеско-британске декларације коју су потврдиле и Уједињене нације".

Руси граде нову војну базу у Сирији! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА