Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: ЕУ не треба да потцењује односе Србије и Кине! Шта значи флерт Београда са Пекингом?

“Зашто Србија баш у овом тренутку позива кинеске туристе? И зашто ЕУ не треба да потцењује односе Србије и Кине, без обзира колико деловали незнатно?” Тим питањима позабавио се немачки лист „Велт“.

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо (Фото: Јутјуб)

“Док многе земље офанзивно захтевају од Кине разјашњење порекла корона-вируса и пребацују јој због тога што је избијање епидемије предуго држала у тајности, Србија, која је исто тако жестоко погођена вирусом Ковид-19, бира други пут“, пише Велт.

Немачки лист напомиње да је Влада Србије “средином маја почела онлајн-кампању у Кини, како би анимирала туристе да путују у ту земљу”.

“Међутим, колико год тајминг почетка кампање деловао уврнуто, толико је и мотив чудан: у првом плану је српски председник Александар Вучић, који покушава да се смешка у камеру, а у позадини Београд у предвечерје, у бојама љубичасто-розе. Слоган исписан кинеским писмом: ’Туристички биро вас води кроз Србију’.“

Писмо „брату“

„Велт“ наглашава да у Србији није изненађење то што Вучић подржава такву кампању. „Вучић, из редова десно-конзервативне Напредне странке, који у Србији влада све чвршћом руком, познат је по томе што медијски покушава да се приближи Народној Републици.“

Немачки лист подсећа да се Вучић половином марта, када је најавио увођење ванредног стања, љутито обрачунавао са Европском унијом, говорећи како је „сада јасно да не постоји европска солидарност“.

„У истом даху је рекао и да је послао писмо свом ’брату’, кинеском председнику Сију Ђинпингу. Цитат: ’Само Кина може да нам помогне’. Више је него упитно како такве изјаве иду уз статус кандидата за чланство у ЕУ“, пише Велт.

“За Макса Брендлеа, директора регионалне канцеларије фондације Фридрих Еберт у Београду, мотив је јасан: ’Флерт Србије са Кином служи томе да се повећа цена према Европској унији’. Брендле каже да је Србија, како географски тако економски и социјално, окренута Западу. Напомиње да 60 одсто њеног извоза иде у ЕУ. ’Али, не само роба, већ и људи у великој већини одлазе у западну Европу у потрази за бољом будућношћу’, каже Брендле, али и додаје да је оријентација ка Кини такође економски мотивисана, јер ’Пекинг је последњих година изградио своје присуство давањем кредита и преузимањем српских предузећа’.“

ЕУ преспавала изградњу пруге

Немачки лист наводи да је инфраструктурним пројектом новог „Пута свиле“ Кина интензивирала своје напоре у региону, између осталог и финансирањем пруге између Будимпеште и Новог Сада“. „Очигелдно је да је ЕУ преспавала изградњу пруге“, каже Брендле.

А и када је у питању корона-криза, „Брисел је тек након Пекинга почео да пружа подршку Србији у борби против вируса“, подсећа се у тексту, али и наводи још један разлог зашто се Београд приближава Пекингу: Кина није признала независност Косова. „Све земље које не признају Косово за Србију су корисне“, објашњава Матео Бономи, стручњак за Западни Балкан са Италијанског института за спољну политику (ИАИ) из Рима.

„Србија је важна улазна капија за Кину на европском континенту. Уосталом, та земља се граничи пет држава Европске уније“, каже Бономи.

А што се тиче Вучићевог позивања кинеских туриста, Бономи оцењује да то није усмерено у правцу Брисела, већ да искључиво служи да се повећа шанса пред изборе који би требало да се одрже у јуну.

Бономи сматра да је реално да, након корона-кризе, кинески туристи заиста почну да долазе у Србију. Јер, Београд је већ годинама међустаница за многе туристичке групе из Кине које иду у Европу.

“С обзиром на то да је у НАТО бомбардовању Србије 1999. погођена и амбасада Кине, то је постао и патриотски циљ за многе Кинезе који путују по Европи“, каже Бономи.

Он на крају упозорава Европску унију да „не потцењује односе између Србије и Кине, без обзира колико незнатно деловали.“

Прочитајте ОВДЕ шта је једна пензионерка поручила Александру Вучићу.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА