Најновије

ВУЧИЋ: Показаћу презир према свима који Србију доживљавају као отирач

Председник Србије Александар Вучић говори у Београду на међународној конференцији "Свет после вируса корона".

Вучић (Фото: Јутјуб)

- Драги пријатељи, припремајући се за данашњу дискусију добио сам три предлога излагања и говора и сва три су одлично написана. Ја сам мислио да је време да можда говорио отвореније о две ствари - како сагледавамо односе у свету и позицији Србије и како ћемо реаговати на економске и здравствене изазове - каже председник Вучић отварајући конференцију.

Како је навео цело човеченство је суочено са епидемијом и питање је како ће изгледати свет по окончању панедемије корона вируса.

- Пред нама су изазови какве човечанство није видело. Почећу од прве ствари - како изгледа свет и да ли се нешто применило у претходних 6 месеци. Тих 6 месеци донели су драстичне и драматичне пормене у свету геополитике. Пре свега ако сагледате утицај који је криза поводом коронавируса имала на економије нејвећих земаља увидећете велику снагу са којом из пандемије излазе две силе - Немачка и Кина - каже Вучић.

Објаснио је да је Немачка доминантна апсолутно у Европи током епидемије корона вируса.

- Са друге стране, Кина је прва успела да се избори са пандемијом и показала је жељу да наставио оно што је била америчка позиција претходнијх 70 година а то је глобализација. Успела је да покаже и ту дозу солидарности коју други нису успели да покажу - каже Вучић.

Додао је да Америка бележи велике жрве и економске тешкоће због пандемије, али да ће се она опоравити.

- Ми као мала земља смо у неупоредиво великом проблему - каже Вучић.

- Извињавам се што ове ствари говорим први у Европи. Ти исти који су ме оптуживали, данас ме подржавају. Оно што приличи Јупитеру, не приличи волу. Сувише смо мали, сувише сам неважан када треба да говорим истину, када треба да то раде они много већи. У светским оквирима се догађа још нешто што је важно, а сведочимо од 2016. године, када је у Давосу примећена велика промена. Био је глобалистички приступ САД у којима су желели да буду лидери либералног света, а истовремено имају највећу контролу и утицај на догађаје у свету. А онда су кренули сви да одустају од принципа тржишне економије, и одједном Кина утрчава у тај простор и каже - ми смо за глобализацију, јер не осећају страх ни од кога и јер могу да победе свакога у фер тржишној утакмици.

- Има оних који ће критиковати, увек ће тако бити. Али ако дођемо до просечне плате од 510 евра, да имамо мањи јавни дуг од осталих, кад се очекује у почетку 2022. године да престигнемо Хрватску по укупном БДП-у, видите да проток роба није важан.

- Сви мисле да имају право да говоре о решењу за Косово и Метохију. Сви мали који немају везе са тим, силе... А када бисмо ми реч рекли о њима - мешамо се у унутрашње ствари, реметимо стабилност. Нема ко нам није очитао буквицу о потенцијалном решавању "косовског чвора". Свако од њих мисли да има више права, да смо ми неки недозрели људи којима треба да се објасни какво је решење. Моја кривица и кривица Србије је у томе што нисам умео, смео, због историје, а не због себе, да сакријем презир који су се тако понашали према Србији. И док сам председник, тако ћу се односити према свима који мисле да смо ми отирач о које могу своје прљаве ноге да обришу, да нас газе и да нам кажу да треба да будемо поносни како се понашају према нама. Поука је да остајемо на европском путу, али нећемо ићи против наших савезника и оних који су помагали током пандемије. Радићемо и са Кином и са Русијом. Решио сам да одговорим свима који ми држе придике о сарадњи са НР Кином.

Конференција ''Свет после корона вируса'' се одржава у оквиру иницијативе "Београдски стратешки дијалог", а како су најавили организатори, кроз три тематска панела биће посвећена анализирању геополитичких, економских и здравствених аспеката пандемије корона вируса.

Америка поприште сукоба са Русијом сели у космос. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА