Најновије

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА МАСАКРА У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ: Додик поручио да се на идеологији злочина не може градити будућност! (ВИДЕО)

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали осведочени предратни сарајевски криминалци.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Код Спомен-крста у Миљевићима у Источном Сарајеву обележено 28 година од стравичног злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће злочин над недужним официрима и војницима, те цивилним лицима на служби у тадашњој Југословенској народној армији у Добровољачкој улици у Сарајеву, који је уследио након подмуклог рушења договора о њиховом неометаном напуштању Сарајева, заувек остати отворена рана, место сећања и тужних успомена.

- У протеклих 28 година сваки 3. мај у нама буди тужна сећања на овај несумњиви злочин. Породицама страдалих ништа не може надокнадити губитак њихових најмилијих и то је сурова истина са којом живе, а сви ми морамо да им будемо подршка. Наставићемо да инсистирамо на томе да се овај злочин не заборави и да се истраје у борби за правду за жртве и њихове породице. Будућност у миру жеља је свих у Републици Српској, али правда и поштовање према жртвама су обавезе на које нико никада не сме да заборави - истакао је Додик.

Он је нагласио да ће Добровољачка улица остати место опомене и трајни сведок да сукоби и ратови никоме ништа нису добро донели, нити се на идеологији злочина може градити цивилизовано друштво.

- Наше опредељење остаје мир и борба за бољи живот. То су приоритети Републике Српске са жељом да се злочини, попут овог који су, рушећи постигнути договор, починили припадници такозване Армије БиХ, више не понове и да будуће генерације живе у миру - нагласио је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Душко Милуновић, је рекао да је веома важно да се и у овим ванредним околностима ода почаст војницима ЈНА, које су побиле муслиманске паравојне формације пуцајући на колону која је по договору муслиманског лидера Алије Изетбеговића и команданта Друге армијске области Милутина Кукањца требало мирно да напусти Сарајево.

- До сада овај злочин није добио судски епилог, мада је по свим формама међународног ратног права евидентно да је почињен ратни злочин над војницима који су по ранијем договору требало да се мирно повуку - нагласио је Милуновић, који је и председник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова.

Милуновић је подсетио да је на апелацију чланова породица убијених војника 2018. године отворена је нова истрага и надам се да ће правосудне институције БиХ овај пут непристрасно да се односе преме свима онима који су починили ратне злочине у БиХ.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали осведочени предратни сарајевски криминалци. Иако је безбедност војника гарантовао тадашњи председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбедно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута. У мучком нападу су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.За овај злочин никада нико није одговарао од ратног врха Републике БиХ иако су били оптужени Ејуп Ганић, Јово Дивјак и други ратни лидери у БиХ.

Миторполит Амфилохије оштро прозвао Подгорицу Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА