Најновије

ТИОДОРОВИЋ: Позиваћемо целе породице на тестирање!

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да ће тестирање колективног имунитета на нови корона вирус почети сутра у целој Србији и да ће бити тестирана и деца.

Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Тиодоровић је рекао да ће у истраживање бити укључени институти из целе земље.

"Циљ је да видимо да ли се у одређеним деловима земље појавио колективни имунитет и да посматрамо целе породице, што је различито од претходних истраживања, јер ћемо имати децу у том истраживању", рекао је Тиодоровић за вести телевизије Б92.

Он је указао да ће, ако се утврди да има 60-70 одсто оних који су стекли имунитет, моћи да се каже да је колективни имунитет постигнут.

"Имаћемо базе грађана, одређене породице које ћемо позивати и обавештавати да дођу у дом здравља или да се оде у породицу и тамо се обави тестирање, односно од целе породице узме крв", појаснио је Тиодоровић.

Он је додао да је тестирање на добровољној бази, али је потребно да грађани схвате да је циљ утврђивање отпорности на болест.

Тиодоровић је навео да је број оних који ће бити тестирани оријентационо око 7.000 и да ће истраживање трајати најмање два месеца.

"Подацима ћемо моћи да располажемо тек крајем јула или у августу", рекао је Тиодоровић.

Циљ студије да се утврди ниво колективног имунитета

Директор Клинике за инфективне и тропске болести др Горан Стевановић каже да је циљ епидемиолошке студије, која сутра почиње да се спроводи, утврђивање нивоа колективног имунитета, како бисмо могли да планирамо мере за будућност.

Стевановић је рекао да је фокус студије на репрезентативном узорку, који ће представљати узорак целе земље, а не појединачне градове, односно зоне које су можда нешто више биле у фокусу због броја заражених.

Такође, навео је да ће и локалне епидемиолошке службе спровести и локална тестирања, тамо где је већи број заражених био у питању.

„Циљ студије је да се утврди ниво колективног имунитета, да би мере за будућност могле да на време да се планирају, да знамо како ћемо се понашати у будућности“, рекао је Стевановић.

Када је реч о трајању студије, Стевановић је рекао да то не може да се заврши за неколико дана, будући да је реч о великом броју узорака, додајући да је Кина започела слично тестирање пре 20-ак дана, у Вухану, који нешто већи од укупне популације Србије, и које још траје, па се, на основу тога, може отприлике пројектовати потребно време.

Објављена инкриминишућа слика Била Клинтона из прошлости!  Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА