Најновије

AНГЕЛА ОЛАДИЛА ТРАМПА: Ево како је немачка канцеларка одбила позив америчког председника

Немачка канцеларка није прихватила позив председника САД Доналда Трампа да уживо присуствује самиту Г7 који ће се одржати у Вашингтону крајем јуна због пандемија коронавируса

Ангела Меркел (Фото: bundeskanzlerin.de)

Канцеларкино одбијање да присуствује самиту подрива покушаје америчког председника да овај догађај представи као показатељ нормализације ситуације у вези са пандемијом и нова је у низу несугласица између ова два лидера.

"Федерална канцеларка захваљује председнику Трампу на његовом позиву за самит Г7 крајем јуна у Вашингтону. Узимајући у обзир свеопшту ситуацију у вези са пандемијом у овом тренутку, она не може да пристане да узме учешћа и да отпутује за Вашингтон", изјавио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт.

"Она ће наравно наставити да прати развој пандемије", додао је Зајберт.

Дуга листа несугласица на релацији Трамп – Меркел 

Одбијање Мерклове да прихвати позив Трампа последњи је у низу показатеља затегнутих односа између ова два лидера.

Трамп је више пута критиковао Немачку, и то канцеларку посебно, поводом различитих питања, од трговинског вишка Берлина до трошкова за одбрану и посвећености НАТО.

Меркел је јавно довела у питање једнострани приступ Трампове администрације у погледу низа питања у вези са спољном политиком, од климатских промена до Иранског нуклеарног програма.

Ове недеље у телефонском разговору између америчког председника и немачке канцеларке дошло је до несугласица због тема које се односе на НАТО, Северни ток 2 и односе са Кином, тврди виши амерички званичник који је желео да остане анониман.

Портпарол немачке владе није одоговорио на питање да ли је у овом разговору дошло до нових тензија између два лидера, а Бела кућа по том питању није дала коментар, преноси Политико.

Одбијање Меркелове да самиту присуствује уживо подрива покушаје америчког председника да овај догађај представи као преломни моменат који ће означити нормализацију ситуације у вези са пандемијом коронавируса.

Трамп је самит који је требало да се одржи у марту отказао због коронавируса и најавио одржавање видео-конференције. Међутим, он је у твиту објављеном 20. маја рекао да би самит могао да се одржи и да би то био одличан показатељ нормализације ситуације у вези са пандемијом.

Прочитајте ОВДЕ шта је Трамп тражио од Пентагона.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА