Најновије

БРУТАЛНИ СНИМЦИ ПОБУЊЕНЕ АМЕРИКЕ ШОКИРАЛИ ОБАМУ: "Да ли протести измичу контроли? Ово није нормално!" (ВИДЕО)

Гувернер Минесоте Тим Волц позвао је на окончање насилних протеста који су уздрмали Минеаполис након смрти ненаоружаног црнца током привођења.

Барак Обама (Фото: Јутјуб)

Волц је такође обећао да ће се позабавити проблемом расних неједнакости које су мотив нереда, али да ће прво Национална гарда радити на успостављању реда и мира након три ноћи паљења, пљачкања и вандализма у Минеаполису.

Привођење Флојда (46) снимио је пролазник и на њему се види како му полицајац кољеном притиска врат док он моли да га пусти јер не може да дише. Тај полицајац је идентификован као Дерек Шовин, и он је ухапшен у вези са Флојдовом смрћу, саопштиле су власти Минесоте.

Он и још тројица полицајаца који су учествовали у хапшењу Флојда, оптуженог да је покушао да у локалној продавници плати лажним новцем, смењени су, али су нереди настављени.

“Морамо успоставити ред у нашем друштву пре него што почнемо да се бавимо тим питањем“, рекао је гувернер Волц, мислећи на деценије расних подела широм САД.

Председник Доналд Трамп је на Твитеру објавио да ће послати трупе Националне гарде да „обаве посао како треба“ ако „слаби“ градоначелник не успе да успостави ред.

Поводом Флојдове смрти, огласио је и бивши председник САД Барак Обама, рекавши да земља мора створити нову нормалу за Американце обојене коже. Он је рекао да упркос жељи многих Американаца да се врате у нормалу због пандемије, расна дискриминација је „очајнички“ нормална за људе обојене коже.

„То не би требало да буде ‘нормално’ у Америци 2020. То не може бити нормално“, рекао је Обама.

Он је позвао Американце да се удруже и створе „нову нормалност“ како би искоренили институционални расизам.

Председнички кандидат демократа Џо Бајден је рекао да је „бесан“ због Трамповог глорификовања насиља.

Градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј је оптужио председника САД да избегава одговорност и прекорио га зато што га вријеђа на друштвеним мрежама у тренутку кризе у граду и цијелој земљи.

Трамп га је описао као „веома слабог ултраљевичарског градоначелника“. „Слабост је када одбијате да преузмете одговорност за своје акције. Слабост је када сваљујете кривицу на друге у вријеме кризе“, рекао је Фреј.

“Доналд Трамп не зна ништа о снази Минеаполиса. Невероватно смо јаки“, рекао је он.

Национална гарда Минесоте је саопштила да је активирала својих 500 војника у широј области Минеаполиса, углавном да би пружили подршку ватрогасцима.

Градоначелник је рекао да су многи војници распоређени око града како би помогли полицији да спречи пљачке банака, продавница, апотека и других значајних локација током пандемије коронавируса.

Прочитајте ОВДЕ шта Доналд Трамп тражи од Пентагона.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА