Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ! Тачи добио рунду против Куртија, меч још траје! Американци надиграли ЕУ?

На Косову би, након одлуке Уставног суда, могла да буде формирана влада без Самоопредељења, али је питање да ли то на дужи рок може да заустави Аљбина Куртија чија подршка расте, пише штампа на немачком.

Курти и Тачи (Фото: Јутјуб)

“Сада је 1:0 за председника“, пише бечки лист Стандард о одлуци косовског Уставног суда.

Суд је закључио да није прекршен Устав указом председника Хашима Тачија којим је за мандатара за састав нове владе прогласио Авдулаха Хотија из ДемократскИ Савез Косова (ДСК).

Курти, лидер покрета Самоопредељење који је званично још увек премијер, изгубио је већину у парламенту крајем марта након сукоба са ДСК. Курти и његове присталице траже нове изборе, али је Уставни суд сада одлучио да председник има право да потражи другог мандатара без распуштања скупштине и нових избора.

Нова влада ће, осим ДсК, вероватно имати подршку Демократске партије Косова (ДПК) Хашима Тачија која је поражена на изборима прошле јесени. Спремност да уђу у коалицију изразили су и Алијанса за будућност Косова (АБК) бившег шефа владе Рамуша Харадинаја и друге мање странке. 

“За Куртија и његово Самоопредељење ово није први ударац ове врсте. Ипак, он ужива подршку већине младих бирача међу најмлађим становништвом Европе. Према последњим анкетама, Самоопредељење би на новим изборима достигло 40 одсто гласова“, пише о томе берлински Тагесцајтунг.

Тагесцајтунг наводи да су друштвене поделе на Косову “појачане под притиском америчког специјалног изасланика Ричарда Гренела да се коначно пристане на размену територија између Србије и Косова“.

Наводно, пише лист, о томе постоји договор Хашима Тачија и српског председника Александра Вучића, док се Курти таквом дилу одувек противио.

Ноје цирхер цајтунг пише о овом наставку обрачуна Тачија и Куртија које назива „заклетим непријатељима“ као и то да „бивши вођа побуњеника Тачи је представник естаблишмента који доминира Косовом од када је независно. Тај естаблишмент је произашао из гериле ОВК и углавном се криви за пљачкање државе“.

Додаје да је Курти је обећавао да ће у можда најкорумпиранијој држави Европе прекинути праксу клијентелизма и предузети дубинске реформе.

“Његов успех на изборима у октобру показао је да су грађани сити старих елита. Харизматични Курти, крајње одан принципима, истовремено је израз новог самопоуздања у односу према западним силама заштитницама. И због тога је дуго важио за блудног сина косовске политике“, наводи Ноје цирхер цајтунг.

Такође, пише да америчку подршку ужива Хашим Тачи, а да је Курти у Вашингтону виђен као сметња промени граница.

Лист додаје да треба очекивати демонстрације у Приштини, а присталице Самоопредељење су још и пре одлуке суда „увежбавале“ протесте са држањем одстојања због епидемије. „Политичка криза на Косову иде у нову рунду“, закључује лист.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вулин поручио ЕУ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА