Најновије

БИОЛОШКИ РАТ ВИШЕ НИЈЕ НАУЧНА ФАНТАСТИКА: Српска докторка о геополитици короне! Вирус може нанети већу штету него оружје!

Свет након пандемије неће бити исти. Истовремено са здравственим зауздавањем епидемије почели су и геополитичко надмудривање најмоћнијих актера на светској политичкој сцени и размена тешких оптужби. У позадини битке са вирусом одвија се жесток окршај глобалиста и суверениста за превласт унутар држава или између њих. Исход тих борби умногоме ће одредити будућу судбину света, па и Србије.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

Овако последице глобалне кризе изазване вирусом короне, сагледава проф. др Елизабета Ристановић, начелник Одељења за микробску генетику и имунологију ВМА. Овај редовни професор на Универзитета одбране у Београду каже и да се геополитички ефекти пандемије могу пратити од Америке до Кине. 

- Предизборна кампања у САД је врло жестока и беспоштедна, а вирус корона је један од њених битних зачина. Услед пандемије одложена је измена Устава Русије, а обележавање 75-годишњице победе над фашизмом потиснуто је у други план. ЕУ је озбиљно уздрмана, а међународна солидарност пала је на испиту. Унутрашње борбе воде се и унутар Кине, посебно у Хонгконгу.

Какве су последице "корона кризе" на глобалном нивоу?

- Пандемијска криза је показала колика је моћ микроорагнизама, али и упозорила на то да је њихово деловање учинковитије од класичног рата. У безбедносној архитектури света која се динамично мења, појављују се нови изазови. У стратегијама безбедности водећих земаља света и савеза, већ деценију се говори о тзв. секуритизацији здравља, а водеће место резервисано је управо за микроорганизме.

Како оцењујете борбу Србије са епидемијом?

- Одговор Србије био је ефикасан и одлучан. Наша земља се, ослањајући се на сопствене ресурсе, добру организацију, знање и посвећеност, као и на искрене пријатеље, пре свега Русију и Кину, успешно ухватила укоштац са епидемијом. Она је, између осталог, на површину избацила све мањкавости држава и здравствених система који су словили за најорганизованије и најбогатије и који су нам годинама делили лекције о "реформи" нашег здравства. Показало се и колико су здравствени системи бивших социјалистичких земаља, окренути човеку, виталнији и ефикаснији.

Пуно је теорија о настанку короне. Има ли елемената за тезу да је посреди осмишљен план да се опасни вирус пусти у свет?

- Ковид 19 се по много чему разликује од осталих познатих вируса корона. Озбиљни ауторитети у вирусологији и имунологији данас говоре у прилог томе да је реч о вештачком пореклу вируса и присуству секвенци ХИВ-а у њему. Многи радови о хибридним вирусима корона појављивали су се у литератури још 2013. и 2015, што додатно подгрева сумње. Конфузију и страх унело је сазнање о изведеним експериментима симулације пандемије изазване респираторним вирусом у САД крајем 2019, која би, према проценама, однела 65 милиона живота. Војнички гледано, овакве вежбе и симулације дешавају се у предвечерје ратних дејстава. Контроверзно је и питање зашто се вирус појавио у Вухану, једном од најразвијенијих привредних и научних центара у Кини, као и да ли је "побегао" из лабораторије или је настао природно, прескакањем баријере врсте. О томе је било речи и на светским безбедносним и економским форумима у предвечерје пандемије.

Колико је реална опасност од биолошког ратовања?

- Развој науке отворио је простор за измену постојећих микроорганизама, њихово укрштање или стварање нових. Данас је могућа прецизна генска хирургија, позната је структура већине микроорганизама, као и генома човека. У домену тзв. црне биологије, чак се говори о етнички специфичном биолошком оружју. Није то научна фантастика, већ реалност времена у коме живимо. Биолошко оружје налазило се у арсеналима технолошки супериорних сила, али се не искључује ни да се нађе у поседу других, чак и терористичких група, које су ван контроле. Биолошки агенси могу да се успешно комбинују са конвенционалним наоружањем. Ту је и агротероризам, а посебна димензија овог проблема види се на терену злоупотребе ГМО.

Да ли је пандемија ојачала одређене гране медицине које су годинама биле у другом плану, па и запостављене?

- Најзад је јасно препознат значај молекуларне биологије, не само у карактеризацији и генетској анализи вируса, већ и у дијагностици и лечењу. Слично је и са ветеринарском медицином. Не смемо заборавити кризну улогу АБХО службе, као и Војске и снага безбедности у целини. С тим у вези, веома је важно да у будућности посебну пажњу посветимо јачању нашег војног здравства.

Прочитајте ОВДЕ   какав се то догодио сукоб српских доктора.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS