Најновије

ЖЕСТОКА СВАЂА У СТУДИЈУ! Поповић Ивковић: Ми смо нашли убицу вашег детета! Где сте ви били тада? Јурић: Срам Вас било!

Државна секретарка МУП-а Биљана Поповић Ивковић и председник Фондације "Тијана Јурић", отац убијене девојчице, Игор сучелили су данас мишљења у телевизијском програму уживо на тему која протеклих дана усталасава домаћу јавност. Реч је о наводном случају педофила политичара, о којем Јурић тврди да има доказе. Докази су недовољни да би та особа била процесуирана, како Јурић наводи, због чега их није доставио, а због чега је јуче саопштењем реаговао и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Игор Јурић (Фото: Јутјуб)

Државна секретарка МУП-а Поповић Ивковић оценила је данас да су безбедност и сигурност деце приоритет свих приоритета, па и МУП-ових приоритета и позвала председника Фондације Јурића да доказе достави Тужилаштву.

- Ко год да има сазнања да је неко злостављао и мучио било које дете, мора одмах да пријави - рекла је она у јутарњем програму ТВ Прве: - Господине Јурићу, неко дете, пати, трпи. Морате то да пријавите надлежним органима.

Скоро је три месеца откако је тема отворена, 9. марта.

- Сагласан сам са делом саопштења министра Стефановића. Он је рекао да се од овога прави медијска атракција и за то је крива Биљана Поповић Ивковић -  започео је излагање додајући да му смета што није упитан за ову ситуацију током ванредног стања, а због чега се љути што је упитан управо током предизборне кампање: - Било је беспотребно да у медијима поставља једно те исто питање. Не знам да ли сте добили инструкције или вам недостаје медијска пажња, па то зато радите.

Он је казао и да га Поповић Ивковић током протекла три месеца није контактирала поводом навода о политичару педофилу.

- Ја вас не разумем, изашли сте у јавност господине Јурићу. Рекли сте да имате фотографије, неке доказе, како се види да нека особа ради одређене ствари са децом. Позивате грађане да пријаве педофилију. Ја то не радим константно, имала сам три изјаве. Ви сте изашли у јавност и рекли да Вам треба сведочење. То интересује новинаре и грађане - казала је додајући да нико нема право да узима закон у своје руке: - Сваки монструм који учини нешто нажао било ком детету мора да заврши иза решетака.

Она је рекла да ово није тема за медије, већ да је тема за државне институције. Такође је додала да не сме бити прикривања података.

- Ви сте према грађанима обавезни да пријавите и доставите доказе, уколико их уопште имате. Реците грађанима ко је политичар педофил. Ја као мајка 12-годишње девојчице јер то знам.

Јурић објаснио зашто је изашао у јавност са информацијама

Водитељка јутарњег програма инсистирала је на питању зашто се десило да се информације о наводном случају педофилије у политичким круговима буду објављене 9. марта ове године, када су 4. марта, пет дана раније, расписани избори.

- Знајући да постоје такви људи, желео сам да се о томе може причати. Моја идеја је била да покажемо да таквих има и међу моћнима. Због тога сам изашао у јавност. Признајем да сам тада погрешио: зато што сам веровао неким људима који су искористили причу, а моја намера је била најбоља могућа. Са друге стране се извињавам ако сам узнемирио јавност. Ја нисам дипломата, све што радим, радим срцем. Оно што је проблем у причи, јесте да је тема осетљива. Жртве су деца. Неко треба да сведочи и треба да се заштити. Та деца су не само жртве педофила и целог система. Носим тешко бреме, одговоран сам и за то дете и за његову породицу. Ти људи, те жене, та деца... Не желе да сведоче, јер се плаше - казао је додајући да није довољно оптужити неког, а "да не заврши у затвору како треба".

- Да ли постоји политичар педофил? Имате ли те доказе - питала је Поповић Ивковић додајући да сумња у његове наводе: - Не можете да узимате правду у своје руке. У овој земљи постоје институције. Морамо да водимо рачуна о нашој деци.

- А шта мислите, ако после онога што ја кажем, то дете буде убијено? - упитао је Јурић државну секретарку.

Она је тражила да пусти сваком да ради свој посао одговарајући на претходно питање.

Игор Јурић: Имам доказе, али нису "крунски"

- Имам, али није довољно да би се неко процесуирао. Ја само желим да кажем да су институције често заказале. Имам људе који ми помажу. И за прошлог човека педофила смо исто тако прикупили - казао је додајући да неће јавно да се изјасни о томе како ће одговорити на евентуални позив тужилаштва.

- Хтео сам и ту породицу да охрабрим. Та породица је рекла да се осећају угрожено. У Србији има пуно деце која сама пријаве да су сексуално злостављани.

Поповић Ивковић је тражила од Јурића да полицији препусти посао. Он је на то рекао да се деца не обраћају полицији директно, јер им деца не верују, те да се односи на њу конкретно.

- Ја не могу да одговорим на Ваше незнање - рекла је она.

Тада је Јурић предложио да достави преписке људи који му се обраћају додајући да би највише волео да Фондација "Тијана Јурић" не постоји.

Случај мале Елеоноре

- Мајка је била са нама у МУП-у, отац је страни држављанин. Мајка српског порекла. Својевремено су обавештен Интерпол, додајући да је девојчица пронађена, те да се ради на томе да се Елеонора састане са мајком. Случаје је компликован јер се води у два суда: у Бечу и у Суботици - казала је одговарајући на питања Јурића у својеврсном унакрсном исптивању суочених страна, када је Јурић инсистирао да чује шта је МУП предузео у случају девојчице Елеоноре коју мајка није видела током три године.

Случај није у надлежности полиције, већ у надлежности судова, од којих је један страни, опоменула је она.

Зашто се идентитет педофила не открива?

- Није време да се о томе прича, како је госпођа секретарка рекла о случају мале Елеоноре. Зато што крунске доказе немам. Био сам у Министарству, рекао сам да ми треба помоћ. Причали смо о томе како се штите сведоци, може ли се у иностранство, може ли да се мења идентитет. За све што сам изрекао, ја ћу одговарати, ако треба да одговарам - рекао је додајући "да нема случај", те да породица не жели да сведочи.

- Неће господин Јурић то рећи. Да је желео да заштити то дете, отишао би у Тужилаштво и дао те доказе - казала је додајући да сумња да нема доказе, или да је "посреди нешто друго".

Јурић је рекао да обећава целој јавности да ће се борити док је жив да овакви људи заврше иза решетака.

- Кајем се зато што сам имао добру намеру која је лоше примљена у јавности. Са друге стране ова прича је јако тешка и ризикују се животи. Још једном кажем да нећу одустати и желим да јавност буде уз мене - рекао је додајући да даље неће говорити на ту тему: - Не бих се ја никада укључио да су институције радиле свој посао када је било у питању моје дете. Камо среће да нисам никад. Не верујем им, јер је дете страдало због лоше реакције полиције.

Тема је убрзо склиизнула на породичну трагедију Игора Јурића када је пре шест година 14-годишња девојича Тијана злостављана и убијена.

- Ми смо пронашли убицу - рекла је Поповић Ивковић.

- Зашто нисте пронашли живо дете?

- Где сте ви били тада?

- Срам да Вас буде - жива је била расправа у студију.

Амбер алерт - да или не? 

- Чинимо све да деца буду још безбеднија, него што би било у случају увођења Амбер алерта - одговорила је на касније питање водитеља у вези са увођењем иновација у начину обезбеђивања сигурности деце.

- Имам сведоке у кабинету премијерке Србије. Госпођа Ивковић Поповић је била против Амбер алерта - рекао је Јурић.

- Ми хоћемо наш Амбер алерт - рекла је државна секретарка додајући да неће да учествује у тим оптужбама.

- Прво, захвалан сам институцијама што су увели Тијанин закон. Молим председника да каже може ли то да заживи до краја ове године. Ја бих био захвалан у име све деце - позвао је власт да усвоји увођење Амбер алерта.

- Дакле, да ли ћемо обавестити јавност ко је отмичар неког детета зависи искључиво од Тужилаштва. Амбер алерт практично значи да се одмах крене у потрагу за несталим дететом. Што ми чинимо. Шта да смо проценили да би живот детета био угроже ако откријемо идентитет отмичара - питала је Поповић Ивковић одговарајући на питање о томе "шта је проблем" са Амбер алертом.

- Проблем код Амер алерта је то што би држава морала да измени неколико закона. Треба да се неке институције заиста обједине и да се усагласе. То је успешан систем, 90 одсто успешан. Покрене се два до три пута годишње - говорио је он у прилог свог предлога.

Председник фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић рекао је јуче у телевизијском гостовању на Првој да надлежни у Србији имају информације не само о једном, него о десетинама политичара који су педофили.

- Ја излазим и и говорим о овим стварима, имам још једно дете. Свесно доводим у опасност свој живот и своју породицу. Држава и систем и МУП знају ного више од мене, не за једног него за десетине политичара - рекао је он за телевизију Прва.

Додао је и да ради све да прикупи доказе да свако ко злоставља децу буде у затвору и додао да то важи и у случају политичара који је педофил, те да ће коначно бити достављени Тужилаштву.

Прочитајте ОВДЕ   зашто Вучић не хапси Ђиласа.

Извор: Информер/ТВ Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА