Најновије

ПОСЛЕДЊИ ЕКСЕР У КОВЧЕГ НУКЛЕАРНОГ СПОРАЗУМА ЋЕ ЗАБИТИ АМЕРИКА: Договор умире ако САД продуже ембарго на конвенционално оружје!

Врховни ирански званичник упозорио је да ће САД продужавањем забране продаје конвенционалног оружја Ирану закуцати последњи ексер у ковчег за нуклеарни споразум из 2015. године. Позвао је ЕУ да изабере између “достојанства” и “понижења”.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Ирански Врховни секретар за националну безбедност Али Шамхани послао је твит упозорења да ће посрнули споразум из 2015. године о нуклеарном програму Техерана „заувек умрети“ ако САД заобиђу Резолуцију 2231 Савета безбједности УН и наставе „илегални“ ембарго на Иран.

“Санкције“ вирус је америчко средство за опстанак њихове падајуће хегемоније,” написао је Шамхани. Ирански званичник такође је питао ЕУ да ли је спремна да се супротстави САД и спаси нуклеарни споразум или „прихвата понижење и помаже унилатеризам“.

Резолуција 2231 у потпуности је подржала нуклеарни споразум, познат под називом Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА). Споразум је поставио озбиљна ограничења за ирански нуклеарни програм у замену за делимично укидање међународних санкција против те земље.

Амерички изасланик при УН, Брајан Хук, открио је раније ове недеље да нација намерава уверити остале чланице Већа сигурности да продуже забрану продаје конвенционалног наоружања Ирану, која би требала истећи у октобру. Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је у четвртак да ће Вашингтон одиграти “сваку карту из нашег шпила” како би се осигурао да Иран не купи “тенкове и оклопна возила” од Русије или Кине. Такође је тврдио да ембарго на оружје није повезан са обавезама везаним за ЈЦПОА.

САД су се једнострано удаљиле од ЈЦПОА 2018. године, истовремено оптужујући Иран да га потајно крши и наводећи шире неповерење према Исламској Републици. Техеран је демантовао ове наводе, а светска нуклеарна стража, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), потврдила је у то време да се Иран придржава споразума. ЕУ, Русија и Кина критиковале су одлуку америчког председника Доналда Трампа да напусти ЈЦПОА, а сви су такође потписници споразума.

Након што су САД поново увеле свеобухватне санкције Ирану као део своје кампање „максималног притиска“, Техеран је почео постепено да смањује своје обавезе у оквиру ЈЦПОА, али није успео да званично одустане од споразума. Ирански званичници више пута су изјављивали да ће се вратити у потпуности у склад са споразумом ако ЕУ пружи неку врсту олакшања од америчких санкција.

ЕУ је покушала успоставити механизам чији је циљ заобилажење америчких санкција трговини с Ираном, али ирански званичници критиковали су европски одговор као спор и недовољан.

Ударна флота НАТО-а ушла у Баренцово море! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com/ З. Милић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА