Најновије

"РУСКА ЕНЕРГИЈА ЈЕ ПРЕТЊА ПО ЕВРОПУ, А КРЕМЉ НЕ ОПРАШТА": Немци задали коначни ударац Северном току 2! Русија у паници, све се зауставља?

Пројекат Северни ток 2, вредан 10 милијарди евра, блокиран америчким санкцијама, примио је нови и очигледно коначни ударац немачких власти, које су гасоводу одузеле последњу наду за профитабилност.

Северни ток 2 (Фото: nord-stream2. com)

Према Ханделсблату, немачка Федерална мрежна агенција у петак је одлучила да одбије Северном току 2 изузеће од захтева ажуриране ЕУ директиве о гасу.

Немачки регулатор тржишта енергије одлучио је да Северни ток 2 мора да буде у складу са европским стандардима конкуренције: снабдевач гасом (Газпром) не може истовремено бити и власник цевовода.

У пракси то значи да, чак и ако нафтовод буде завршен до краја 2020., руски монопол за гас мора да да независним добављачима половину његовог капацитета - 27,5 милијарди кубних метара годишње од 55 милијарди.

Газпром није у стању да испоштује услове. Само су њена нафтна поља повезана са Северним током-2, а осим тога, ниједна друга руска компанија нема право да извози гасовод. Другим речима, цев ће остати напола празна.

Пројекат је изграђен с очекивањем да ће се искористити „рупа“ у европском закону: у почетку се захтеви директиве о гасу нису односили на “офшор” нафтоводе. Европска комисија је 2017. године предложила да се та могућност отклони, али је Немачка блокирала усвајање амандмана више од годину дана. Ситуација се драстично променила након интервенције Француске, која је изјавила да ће Северни ток 2 додати "стратешке проблеме" у већ затегнутим односима Русије и ЕУ.

У априлу 2019. Европски парламент претежно (465 за, 95 против уз 68 суздржаних) одобрио је измене у законодавству и проширио директиву о гасу на приобалне цевоводе који долазе из трећих земаља.

10. јануара 2020. године, Северни ток поднео је захтев за изузеће пројекта из захтева Директиве о гасу. Из компаније су саопштили да се очекује да ће пројекат бити завршен у мају 2019. године, односно док амандмани не ступе на снагу.

"Довршењем" Северног тока значило је крај инвестиција, а не физички завршетак изградње. Али Федерална мрежна агенција Немачке, како примјећује Ханделсблат, одбацила је ову тврдњу. Северни ток 2, у светлу непотпуне конструкције, није у складу са условима немачког Закона о енергетској економији да би био изузетан од ових правила, рекао је регулатор и додао да економско и функционално разумевање (концепт довршетка пројекат) не долази у обзир.

Очекује се да ће Северни ток 2 поднети протест на Врховном земљишном суду у Дизелдорфу, који ће вероватно преусмерити жалбу Европском суду правде. Шансе за успешну пресуду су малене: званичници у Бриселу више пута су навели потребу за диверзификацијом снабдевања гасом и смањењем зависности од Русије.

Наде за промену у вођству ЕУ нису биле оправдане. Нова шефица ЕК, бивша немачка министрица одбране Урсула вон дер Лајен, подржала је положај њеног пољског претходника Доналда Туска. "Северни ток 2" носи "претњу прекомерног ослањања на руску енергију", рекла је она у јулу, истичући да се дијалог са Русијом мора водити "са позиције снаге", јер "Кремљ не опрашта слабост".

Изградња Северног тока-2 заустављена је крајем децембра 2019. након увођења америчких санкција. Тада је на дну Балтичког мора остало да се положи мање од 200 км цеви. Након разговора с канцеларком Ангелом Меркел 11. јануара, руски председник Владимир Путин рекао је да ће пројекат бити завршен и да ће бити оперативан најкасније у првом тромесечју 2021. године.

Коме је Трамп објавио рат прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА