Најновије

ЧУВЕНА СРПСКА ПРОФЕСОРКА ТВРДИ: Вучића нервира бука, јер не може да је контролише као медије

Строге мере карантина, невиђене у овом делу Европе, нису нас довеле у бољу ситуацију од суседа, јер се с мерама касно кренуло због сакупљања потписа за изборе, и то је јасно, каже професорка Београдског универзитета Биљана Стојковић.

Биљана Стојковић (Фото: Јутјуб)

"Заиста је цело ово стање, месец и више дана, довело људе до неке ивице, причам о грађанима који су били под драконским мерама, невиђеним у овом делу света. Тај кинески модел, то је довело људе на ивицу, у једно специфично стање. Притом нас те мере нису довеле до боље ситуације у односу на наше суседе, који су имали блаже мере, цивилизованије", казала је Стојковић.

Додаје да је Србија, најпре, закаснила у почетку, јер је став власти био да је ово "најсмешнији вирус на свету".

"Ми смо доста закаснили у почетку мера, из разлога јер је Александар Вучић чекао расписивање избора, било је гужве приликом сакупљања потписа, он се чак тиме и хвалио… Дакле, ми смо закаснили с мерама, у то време је Кина била у катастрофалним условима, у Италији је почело озбиљно да буде, а код нас је тада био - најсмешнији вирус. Након тога су уведене драконске мере које нису биле у корелацији са оним најсмешнији вирус. Та закаснелост мера је довела до овога што смо имали", нагласила је Стојковић.

Њој се, како каже, чини да је "све погрешно рађено".

"Ја мислим је све погрешно рађено. Ово сад укидање свим мера је исто погрешно, нисам епидемиолог, али могу да имам своје мишљење, на основу више извора, да је ово преурањено, овде је важнија политика и избори, него што је то здравље грађана", рекла је Стојковић, која је и чланица Грађанског отпора, који је, поред Иницијативе Не давимо Београд позвао на лупање у шерпе.

Грађански отпор у четвртак у 20.05 часова организује протест на Анрићевом венцу у Београду.

Председник Србије Александар Вучић најавио је у понедељак да ће парламентарни избори бити одржани 21. јуна. На питање како ће изгледати ти избори, после ванредног стања, професорка Стојковић каже:

"Како ће изгледати? Па ја мислим да ће већина те изборе бојкотовати, јер су се ти грађани већ раније определили за бојкот, и тако ће и бити, посебно у овим условима".

Међутим, било је најава неких странка које су раније најављивале бојкот, да ће сада преиспитати ту одлуку.

"Ја сам сигурна да грађани који су се већ одлучили за бојкот, не виде да се ишта побољшало од стања и изборних услова које је опозиција раније тражила. Мислим да би било крајње неозбиљно да се опозициона прича сведе на то да је дошло време да се изађе а стање које је тражено за фер изборе је још горе него што је било пре увођења ванредног стања", нагласила је Стојковић.

И Европи је јасно да Вучић није политичар проевропског типа, само то још јасно не говори, јер лидер СНС-а није испунио обећања која јој је дао, каже Биљана Стојковић

Додаје да ће "бити интересантно" видети како ће се скупљати потписи у овом пост-ванредном стању.

"Мени није јасно како ће. Ја сигурно нећу изаћи на те изборе, као и сви људи које познајем", рекла је.

Говорећи о такозваном "балконском рату" и све већим тензијама између присталица "једних и других", она каже да, на жалост, мисли да се те тензије неће смирити.

"Мени се чини да Вучић неће смиривати тензије. Он је у последње време, како је почело да се исказује незадовољство грађа, он је изгибио контролу. Дуго времена је грађен један изглед и покушај да се представи европејским политичарем, али сада су маске пале, он не може више да контролише своју радикалску нарав. Коначно, он је допустио ове бакље и разгласе са кровова зграда", нагласила је Стојковић.

А поступци Вучића зависиће, додаје, од тога у каквом је он "облику односа са ЕУ".

"Европа схвата да има посла с политичарем који мења своје мишљење спрам тога ко ће више да му пружи у погледу његове унутрашње политике. А знамо да је Косово кључна ствар око које се и Европа врти заједно са нама, али им је јасно да Вучић није политичар европског пута. Само још увек неће то јасно да изговоре, јер обећања која им је дао, нису још увек испуњена", оценила је професорка.

Али, на питање шта је онда алтернатива Вучићу, Стојковић каже: "Ја не знам, ту као грађанка могу да кажем оно што сви видимо. Мени странка које су блиска, а то је ДС, за сада је слаба, сва дешавања у оквиру ДС-а су довела до тога да су на ниским поенима, она се није наметнула као странка која води опозициону причу, појавили су се други играчи, за које није јасно да ли су проевропски орјентисани...Мислим да ни Европи није јасно ко је алтернатива. Да јесте, много би нам ишло лакше".

Нови контекст побуне

Говорећи о протесту који Грађански отпор организује у четвртак, професорка Стојковић каже да је он наставак онига што су људи почели на својим терасама и прозорима.

"Нови је контекст. Оно што смо видели кроз буку, јасно је да је људима емотивно стање се погоршало, имаују велику потребу да искажу своје незадовољство. Ми не позивамо људе да престану с буком, јер то страшно иритира ову власт. Али, с обзиром да се укида ванредно стање, да нисмо под полицијским часом, мисли смо да грађани могу да своје незадовољство искажу и на улици, да се видимо после толико времена, да схватимо да нико од нас није сам", рекла је.

Позива и на одговорност, с обзиром да епидемија коронавируса још није завршена.

"Ми позивамо све на одговорност, да бринемо сами о себи, и једни о другима, да имамо рукавице, маске, да држимо одстојање, али да будемо бучнији него што смо били до сада", казала је.

Шта ћемо са 100 евра?

Професорка Стојковић каже и да она неће узети 100 евра које је обећала држава.

"Ја их сигурно нећу узети. Наравно, постоје аргументи и да се они узму, јер то јесте наш новац, али да бисте дошли до њега, ви морате да се понизите, да окрећете тај телефон и да дођете до неког коме ћете рећи да ли желите да узмете тај новац. Ја то себи нећу да дозволим. А уколико бих га узела, да је било за све пунолетне грађане, као што је иницијално најавио Вучић, свакако бих га дала у неке хуманитарне сврхе, већ сам имала идеју коме", рекла је.

Идеја о 100 евра била је, каже, мисао која се Вучићу јавила у "једном од монолога током гостовања на телевизији".

"Али онда, као и обично што се дешава, да све мора да се прилагоди тој мисли. И сад је проблем - тај новац немају… Проблем по мени је што се овде непрекидно лаже, ми немамо никакве тачне информације како стоји буџет, јер се не подноси никакав извештај скупштини већ годинама, не знамо колико је људи остало без посла.… Ми о Србији немамо никакве податке. Прича нам се да смо најболкји у свету и Европи, да најбрже напредујемо… То су све лажи, и то људи разумеју", нагласила је Стојковић.

Додаје и да не можемо да се ослонимо ни на једну информацију коју нам пласира власт.

"Ја им не верујем ни у информације о умрлима и зараженим, ја сам убеђена да су то све манипулације", рекла је.

А на питање шта је са онима који верују у сваку информацију која се пласира, каже - до медија је.

"Све је то питање слободе медија, с са друге стране, и слабост опозиције да допре до људи којима треба објаснити како ми у ствари стојимо, да смо ми слаби, да смо разорена држава...Чули смо за неке тајне фондове! Каква смо ми држава у којој постоје тајни фондови. Али Вучић медије неће дати, они су његова осовина, не знам како ћемо се с тим изборити...Бука га нервира јер не може да је ућутка као што ућуткује медије. Он на својим телевизијама грађанима говори да има апсолутну подршку, а онда ти исти грађани чуку буку шерпи и знају да он нема такву подршку...Зато је почео са тим огољеним насиљем, како би ућуткао те грађане којих је, ја мислим већина у Србији", закључила је Биљана Стојковић.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће ПСГ изаћи на изборе.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА