Најновије

СУПЕРИОРАН: Мистериозан најновији руски борбени авион Су-57 и његове мале тајне! (ВИДЕО)

Најновији борбени авиони Су-57 пете генерације примећени су како лете над Москвом током проба за предстојећу прославу Дана победе.

Су-57 (Фото: Јутјуб)

Велика прослава која је спремана у знак обележавања 75. годишњице победе Совјетске Русије над нацистичком Немачком у Другом свјетском рату укинута је прошлог месеца због тренутне ситуације са коронавирусом. Уобичајена војна парада у Москви смањена је само на прелет авиона, који ће се догодити 9. маја ако временске прилике дозволе.

У понедељак је руска војска извела пробу прелета, а на небу изнад престонице појавиле су се десетине војних авиона – међу њима и четири борбена авиона Су-57.

Авион, који се ретко појављује у јавности, ушао је у масовну производњу прошле године. Тренутно руска војска управља само авионима за пред-производњу, док се очекује да ће се масовно произведене машине придружити војним снагама касније ове године. Тачан број млазњака у служби руских ваздухопловних снага прекривен је мистеријом, мада је вероватно да ће их бити десетак.

Само неколико земаља, укључујући Русију, Кину и САД, имају на располагању ловце пете генерације, док само Вашингтон има значајну флоту. Ипак, амерички авиони Ф-35 често привлаче пажњу јавности не због својих изванредних перформанси, већ због великих трошкова програма и бројних техничких проблема које има авион.

Проблематични Ф-35 недавно је поново пунио наслове, након што је Пентагон одлучио да не решава критичне проблеме са Ц варијантом, на рачун смањења његове могућности суперсоничног лета. Открило се да је авион конструисан на такав начин да ризикује да оштети репни дио током дужег надзвучног лета. Решавање проблема у основи би захтевало преправку целог његовог оквира и стога се сматрало превише скупим.

Руски “колега” Ф-35 нема такве проблеме – и самим тим нема ограничења у погледу његових перформанси, изјавио је Владлен Русанов, првокласни руски војни пилот и заменик команданта аеробатске групе Стрижи.

За разлику од Ф-35, објаснио је, Су-57 може достићи брзину двоструко већу од брзине звука без употребе потисног горионика.

Горионик гасова је компонента, присутна на многим млазним моторима, која убризгава гориво у млазну цев након турбине, повећавајући потисак по цени веома велике потрошње горива. Дакле, Су-57 је далеко ефикаснији од свог америчког колеге и има боље перформансе без икаквог додатног притиска на турбину.

Штавише, руска летелица је значајно окретнија од америчке, рекао је пилот. Авион је доказао да је способан да направи вратоломије које пркосе физици, захваљујући свом врхунском управљачком систему и добро дизајнираном ваздушном оквиру.

„Ф-35 има један мотор, док наш авион има два. Штавише, док Ф-35 има векторирање потиска, он делује само на једној оси, а Су-57 има вектор потиска двоосне силе”, рекао је Руссанов.

Ипак, времена борби из близине су одавно прошла, а окретност авиона није толико битна као некада у ери пропелера. Кључно за доминирање небом је способност авиона да први види свог непријатеља, а притом задржи дискретност. Руски Су-57 вероватно ће надмашити Ф-35 и у том погледу, рекао је Руссанов, јер је изграђен тако да поседује одличне могућности прикривања.

Авиони који користе технологију слабе видљивости обично имају елегантне облике, са малим пресеком. Прекривени су посебним премазом како би били мање видљиви на противничком радару. Такође имају своје главно наоружање сакривено у унутрашњем лежишту како би се спречило да ракете стрше па да авион лакше примете. Ипак, у тренутку када авион отвори лежиште оружја за напад, у одређеној мери постаје изложен непријатељском радару.

Спремници за оружје Су-57 – који су вероватно пространији од оних у Ф-35 – дизајнирани су да омогуће размештање оружја што је могуће лукавије, рекао је Русанов.

„Имамо потпуно нови систем за лансирање који убацује пројектил у цев. И можемо рећи да је овај систем за покретање знатно мање изложен“, објаснио је Русанов.

Прочитајте ОВДЕ    шта то вреба у води и на копну.

Извор: logicno. com/З. Милић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА