Најновије

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: До сада излечено 1.971 особа! Враћамо се свакодневном животу! (ВИДЕО)

У Републици Србији је до 15 часова 5. маја 2020.године регистровано укупно 9.781 потврђених случајева Ковид-19.

Кризни штаб епидемилога. (Фото: Влада Србије)

Од последњег извештаја, тестирани узорци 6.196 особа од којих је 114 позитивно.

На респираторима је укупно 48 пацијената. 

У последња 24 часа преминуле су 3 особе. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 203.

Укупан број излечених грађана је 1.971.

Докторка Дарија Кисић изнела је основне податке о ситуацији са корона вирусом у Србији.

На питање ко је одговоран на контролу мера по предузећима и фирмама, шта су мере које послодавци морају да примењују, др Кон одговара.

- Свуда постоје запослени који воде рачуна о запосленима на ради, ако постоји проблем, то је везано за инспекције рада и то је оно што могу да кажем. Сви имају најосновније препоруке које су једнаке за све, заштита, дистанцирање, употреба заштитиних рукавица, вођење рачуна о уласцима и изласцима, проветравање просторија, природна вентилација и то је најосновније - рекао је др Кон.

На питање до када ће трајати социјална дистанца, др Кисић одговара.

- Битни су основни концепти одржавања како би се спречио вирус у циркулацији. Битно је навести да морамо да учинимо све што је у нашој моћи да овај вирус нестане, да се не шири даље, зато је битно да свако од нас индивидуално процењује ризик и да се у складу са мерама понаша. Имамо индиректних показатеља да вирус слаби у односу на пре два месеца, међутим, не смемо да заборавимо на вирус, али, напомињем, без елемената панике, него да правимо своја правила како би смањили ризик на највише - рекла је др Кисић.

- Морамо да водимо рачуна и о градском саобраћају, све мере које су наглашене и приказана, ја вас молим и инсистирам да се поштују. Тако смањујемо ризик, то је нешто што би заиста морало да се испоштује и да око тога не буде дилеме, у аутобус се улази са маском и рукавицама. Видећемо како ће се и вирус показати, али не смемо да због саобраћаја и његовог коришћења вратимо на раније стање - рекао је др Кон.

На питање да ли је одлука о укидању ванредног стања сагласност свих из струке, или је компромисна одлука, др Кисић одговара питањем.

- Да ли компромисне одлуке могу да се доносе када је у питању здравље? - питала је др Дарија.

- Ми смо компромисну одлуку донели само у време 1. мајских празника, сада је ово сагласна одлука свих нас, што се ванредног стања тиче, оно је само уводило полицију и војску како би се мере спроводиле, што је било јако корисно, али није нама циљ да одржавамо ванредно стање, него да се вратимо нормалном живту - додао је др Кон.

- Без обзира на укидање ванредног стања, ми ћемо имати активан епидемиолошки надзор, ми ћемо активно радити, и верујем да вам у једном моменту неће бити интересантно, али ми радимо у позадини и настављамо да водимо рачуна о свима - рекла је др Кисић.

Бошко Обрадовић упао са пиштаљком на седницу скупштине Србије!  Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА