Најновије

СРАМОТА: Ево одакле су финансиране бакљаде за нереде по Србији! Опет наше паре!

Удружење за заштиту младих, које формално стоји иза контрапротеста по Србији и које се доводи у везу са Српском напредном странком, годинама уназад добија новац из београдског буџета, али из других градова у Србији.

"Бакљада" Српске напредне странке (Фото: Јутјуб)

То удружење, које организује бакљаде по крововима зграда и пуштање са разгласа увредљивих порука на рачун појединих лидера опозиције, добијало је средстава за пројекте из области културе, ненасиља, екологије и штетног утицаја алкохола.

Већ скоро 10 дана грађани широм Србије ударањем у шерпе, пиштаљкама и пуштањем гласне музике за време полицијског часа учествују у акцији “Буком против диктатуре”, како би изразили незадовољство радом актуелне власти. Након што се тој акцији одазвао велики број грађана, кренули су контрапротести присталица СНС-а, који су по крововима зграда палили бакље и са разгласа пуштали “Ђиласе, лопове”.

Иако је евидентно да те контрапротесте организују напредњаци, председник СНС Александар Вучић је то демантовао, наводећи да иза њих стоји “неко удружење младих”. Реч је заправо о Удружењу за заштиту младих, које је преко друштвених мрежа позивало грађане да свако вече у 20.30 “кажу ‘не’ тајкунским политичарима”, а које годинама уназад добија новац из градског буџета.

Постоји од 2015. када су регистровани за област “заштите младих у саобраћају и неконзумирању алкохола” током вожње, да би потом променили своје циљеве и регистровали се за “област грађанског друштва и партиципације младих у јавном животу”. У Агенцији за привредне регистре као заступник Удружења наводи се Иван Ђорђевић.

За шта су све добијали новац?

Пет дана након увођења ванредног стања, пројекат те организације “Живот као на филму” нашао се на списку предлога одобрених пројеката Канцеларије за младе града Београда. Како се наводи у документу, који је објављен на сајту Града, њој ће бити додељено 700.000 динара.

На ово удружење јавности је претходно скренула пажњу асоцијација Независна културна сцена Србије (НКСС), која је прошле године упозорила на низ пропуста и кршења процедура када је реч о додели средстава из градске касе за пројекте из области културе. Управо је НКСС у том контексту поменула и Удружење за заштиту младих, чији је, како су навели, сумњиви пројекат “Културом до младих” подржан са 900.000 динара.

“У нашим анализама конкурса за јавно финансирање културе и савременог стваралаштва приметили смо да значајан део новца добијају организације које ни у опису делатности немају бављење културом, а нису ни препозната од стране јавности по својим активностима у овом пољу. Сматрамо да је у питању појава која се на енглеском назива ГОНГО, односно владине невладине организације. Ту су групе које се организују као удружења, које су блиске властима и раде за интересе власти, а бивају финансирани јавним новцем. Ту је посебно проблематичан конкурс града Београда на којем је удео средстава додељених оваквим организацијама претходних година ишао и до 30 одсто укупно додељених средстава”, наводи Кнежевић Стрика из НКСС.

Удружење за заштиту младих новац из градског буџета добило је и годину дана раније, када им је за Фестивал младих талената Београда уплаћено 700.000 динара. Међу одобренима је и њихов пројекат “Кутуром до младих”, који је од стране Града подржан за 350.000 динара.

Како је објавио Радио Слободна Европа, и Општина Рашка је доделила новац у корист Удружења за заштиту младих, и у спетембру 2015. године уплатила им 73.400 динара. То је само део новца од укупно 779.500 динара, колико је та организација добила од момента када је регистрована до августа 2016. РСЕ је објавио да су чланови Удружења за заштиту младих у Рашкој и Неготину одржавали предавања посвећена штетном утицају алкохола, екологији и ненасиљу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић спада у групу младих лавова СНС, који је имао метеорски политички успон, још од почетака ове странке, када је представљан како млади и перпсктивни.

Стефан Ђорђевић из Кровне организације младих каже да ове није реч о истинској организацији која се бави заштитом младих, већ удружењу које учествује у злоупотребама младих и прљавим политичким кампањама.

“Није проблем изражавање политичког става младих, они треба да га имају, већ што делује да у њиховом обраћању има доста говора мржње и плашим се да је њихов рад усмерен на застрашивање. Они не представљају младе, већ су пример политичких злоупотреба младих”, наводи Ђорђевић.

Паљење бакљи и тергетирање политичких противника СНС-а са кровова зграда није први контрапротест у коме је учествовало Удружење за заштиту младих. Њихови чланови су и 2016. године учествовали у два контрамитинга – испред зграде Радио телевизије Војводине, где су се претходно одржавали протести због смена у војвођанском јавном сервису, али и у Београду, када је покрет Не давимо Београд организовао шетење грађана због рушења у Савамали.

Покушано је да се одговор потражи од самог удружења. Њихова Фејсбук страница, са које су позивали грађане на контрапротесте, није у функцији, а поруку су новинари портала nova.rs послали и преко њихове Инстаграм странице. Покушали су да дођу до њих и преко званичног мејла, али како наводе, нико им није одговорио.

Интелектуалци једниствени у апелу за бојкот избора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА