Најновије

СЗО: Нови карантин ако не буде опреза у транзицији!

Светска здравствена организација је навела низ корака које треба предузети пре него што државе укину мере спречавања ширења корона вируса.

Корона у Италији (Фото: Јутјуб)

Челник Светске здравствене организације у среду је упозорио на ризик поновног увођења карантина уколико земље које укидају мере уведене због пандемије корона вируса транзицију неће водити "крајње опрезно и постепено".

Тедрос Аданом Гебрејесус је побројао низ корака које је потребно подузети пре но што државе укину мере уведене за спречавање ширења обољења Ковид-19, попут надзора и праћења те спремности здравствених система.

"Ризик повратка карантинима врло је стваран уколико земље транзицијом неће управљати крајње опрезно и у фазама", рекао је он на виртуалној конференцији за медије из Женеве.

Тедрос се нашао на мети критика због управљања кризом и рекао је да ће направити процену одговора његове организације на кризу, али да ће прво причекати да се пандемија повуче.

"Мислим да се, док гори ватра, наша пажња не сме да дели", казао је.

'Нећемо се моћи вратити на старо'

Главни донатор СЗО су Сједињене Америчке Државе, које су прекинуле финансирање међународне организације и оптужиле ју за "Кино-центричност".

Епидемиологиња СЗО Мариа Ван Керкове је рекла да организација разматра нове "академске" мисије у Кини за испитивање порекла вируса корона.

"Док не знамо од којих животиња потиче, тешко нам је спречити понављање овога", казала је она.

Тедрос је истакнуо потребу да се сада улаже у здравствене сситеме како би се касније спасили животи.

"Пандемија ће једном стати, но нећемо се моћи вратити на старо", рекао је и позвао земље да решавају проблеме неједнакости, за који је рекао да доприноси ширењу пандемије.

Прочитајте ОВДЕ   где се то закувава ново војно жариште.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА