Најновије

КОМЕСАР ЗА ПРOШИРЕЊЕ ЕУ О ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: "Размена територија је у другом плану, разговор је кључан"

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи оцењује да је у дијалогу Београда и Приштине неопходно да се постигне договор који је "обострано прихватљив" и који "не представља ризик за друге земље у региону".

Приштина (Фото: Јутјуб)

- Размена територија је у другом плану, оно што је примарно јесте да имамо две стране за столом спремне да разговарају и дођу до решења - каже Вархељи.

Вархељи је, одговарајући на питања посланика Спољнополитичког одбора о изјави шефа дипломатије ЕУ Ђозепа Бореља који у интревјуу за регионалне медије, наводно, није искључио размену територија како решење за косовско питање, поручио да је позиција Европске комисије од почетка била јасна.

- Кључно је да се две стране договоре о решењу које је обострано прихватљиво и које не представља ризик по друге земље у региону. Када дођемо до те тачке онда можемо да размтрамо различите елементе решања - каже Вархељи.

Комесар за проширење додаје да у покретењу дијалога Београда и Приштине као и у доласку до договора очекује велики допринос специјалог преставника ЕУ Мирослава Лајчка.

- Његово искуство у региону и знање ће нам пуно значити. Радимо заједно на доласку до решања између Београда и Приштине колико год је то брже могуће - поручио је Вархеји.

Поводом изјаве шефа дипломатије ЕУ да "ЕУ не може бити већи католик од папе" када је реч о договору Београда и Приштине, из канцеларије Ђозепа Бореља за Тањуг кажу да је констатација да је Високи представник тиме подржо идеју о размени граница "новинарска интерпретација" Борељовог одговора.

"Пратимо стање медија и демократије у Србији"

Комесар за проширење Оливре Вархељи задовољан је брзом реакцијом српских власти којом су повучене мере централизовања јавних информација током пандемије и затворен слуај новинарке Ане Лалић.

Одговарајући на питање шефице Делегације ЕП за Србију Тање Фајон о стању демократије и слободе медија у Србији, комесар Вархељи наглашава да Европска комисија прати ситуацију у Србији што ће и наставити у наредном периоду.

- Комисија је одмах реаговала поводом случаја новинарке Ане Лалић. Изразили смо забринутост, а власт је одмах одговорила и повукла све мере, а случај је затворен - каже Вархељи.

На питање посланице Кати Пири о извештају Фридом хауса који говори о назадовању демократија у Србији и Црној Гори, Врахеји је казао да ће Комисија свој став о напретку свих земља Западног Балкана дати у јуну у редовном годишњем извешатју.

- Погледаћемо извештај Фридом хауса и анализирацемо га. Међутим, Фридом хаус не води политику проширења ЕУ, већ Комисија, која има свој известај. Објавићемо извештаје о свим земљама Западног Балкана у гошињем пакету проширења и тада ћемо саопштити наш став - каже Вархељи у обраћању пред Спољноплитичким одборм ЕП.

Европски комесар је у договору на писмо европских посланика који су средином априла изразили забринутост звог поштовања уставних и људских права у Србији за време ванредног стања, навео да су многе владе широм света, укључујући и Србију, увеле свеобухватне мере за заштиту здравља грађана.

- Европска комисија прати ситуацију и у свакодневном смо контакту са властима у Србији као и са ЕУ Делегацијом на терену како би се осигурало успешно решавање изазова које је донела пандемија. То је наш приоритет у овом тренутку - наводи Вархељи у свом одговору посланицима.

Комесар за проширење закључује да се процес приступних преговора са Србијом наставља, а да брзина тог пороцеса зависи од примене реформи у области владавине права док је слобода медија увек кључна.

"Фер и демократски избори у Србији за наставак реформи"

Комесар за проширење Оливер Вархељи каже да су Србији неопходни фер и демократски избори како би држава, између осталог, могла да настави рад на реформским процесима.

- Слободини и фер избори су неопходни Србији, тренутној власти и председнику. У супротном биће тешко наставити реформе без легитимних резултата избора - оценио је Вархељи.

Одговарајући на питања известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика и шефице Делегације за односе са Србијом Тање Фајон о условима за одржавње избора у Србији, комесар Вархељи је нагласио и важност присуства међународних посматрача.

- Не знам како ће то бити могуће организовати у времену корона вируса. Европска комисија даје подршку и учиниће све да помогне да посматрачи буду распоређени - каже Вархељи.

Он додаје да је "у интересу свих" да међународни подматрачи буду на терену током избора у Србији заказаних за 21. јун.

Претходно је шефица Делегације ЕП за Србију Тања Фајон изразила забринутост око могућности распоређивања међународних посматрача на изборима у Србији због пандемије и ограничених могућности путовања.

Она је нагласила да ће посматрачи Европског парламента са партнерима из других посматрачких мисија размотрити ситуацију, како би видели да ли ће ограничења због ЦОВИД19 омогућити њихово распоређивање у Србији у циљу оцењивања општих улова за спровођење избора у јуну.

Руски специјалци спречили инвазију на Венецуелу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА