Најновије

НИШТА ОД ПУТОВАЊА ВАН СРБИЈЕ! ЧЕКА ВАС 14 ДАНА КАРАНТИНА ГДЕ ГОД ДА КРЕНЕТЕ! Компликоване процедуре за прелазак границе

Држављани Србије тренутно неће моћи да уђу ни у једну земљу у окружењу или у Европи, а да их не сачека карантин од 14 дана, кажу у Министарству спољних послова.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Правила и процедуре

Двонедељног карантина ослобођени су искључиво дипломате и хуманитарци, док и наши грађани који имају боравишну или радну дозволу у некој од земаља морају у кућну изолацију или карантин. Па тако, пут до Грчке за наше грађане је тренутно немогућ, јер је свим странцима забрањен улаз у Северну Македонију и Бугарску, где је такође обавезна изолација. Чак и ако некако стигну, грчке власти сваког странца упућују у карантин. Кроз Хрватску и Словенију можете проћи само у транзиту без задржавања, како бисте стигли до земље у којој имате пријављен боравак или радну дозволу (Италија, Немачка, Швајцарска). Исто је и са Мађарском ако путујете за Аустрију.

- Држављани Србије могу да напусте земљу без икакве дозволе домаћих државних органа. Међутим, да би могли да уђу у неку од суседних држава или у неку у региону, у зависности од разлога уласка, потребна је претходно добијена сагласност те земље. Правила и процедуре за улазак у земље у окружењу у време пандемије разликују се од земље до земље и мењају се, те је препорука нашим грађанима да се пре путовања распитају код дипломатско-конзуларног представништва одређене земље у Србији шта им је све потребно од документације - објашњавају у Министарству спољних послова и додају:

- Наши држављани који немају пребивалиште ван Србије, а морају да отпутују због лечења, неопходно је да прибаве сагласност земље у коју иду да се лече. Сагласност се прибавља дипломатским путем, уз претходно обезбеђену и потврду болнице која прихвата пружање здравствене услуге српском држављанину.

У МУП-у Србије сазнаје се да они не бране људима да напуштају земљу, али да је приликом повратка наших држављана такође обавезан двонедељни карантин. Како би се овај проблем решио, премијерка Ана Брнабић је најавила да ће на следећој седници Кризног штаба бити јасно одређене мере под којима ће се грађани враћати у Србију а да не буду у карантину.

Нове мере

- Изаћи ћемо у петак или у понедељак са јасном препоруком. Размишљамо да доказ буде или негативан тест на корону коју је особа претходно урадила у земљи из које долази или ћемо ми радити тест - рекла је Брнабићева.

Чланица Кризног штаба за борбу против коронавируса проф. др Дарија Кисић Тепавчевић каже да ће Србија још неко време сачекати са издавањем потврде за резултате на коронавирус за пут у иностранство на лични захтев.

Четири сата траје транзит кроз Мађарску

Наши грађани који имају регулисан боравак у Аустрији могу да користе транзит кроз Мађарску, с тим да се на територију Мађарске може ући искључиво у периоду од 14 до 18 часова и да се територија Мађарске мора напустити најкасније до 22 часа.

Вучићев пријатељ Орбан жели Војводину у саставу "велике Мађарске"?!  Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА