Најновије

ТЕШКИ ПОРАЗ ЗА НАОРУЖАЊЕ НАШИХ СУСЕДА: После удеса македонској полицији остаје један Ми-17

Министарство унутрашњих послова (МУП) Северне Македоније остало је без једног од два Ми-171 (МАП-7711) у удесу 4. маја у око 11 часова и 30 минута на аеродрому Петровац. Према званичном извештају највероватније ветар је преврнуо хеликоптер који је претрпео велика оштећења. Од пет чланова посаде и путника лакше је повређен један, а четири су прошла без повреда.

Ми-171 (Фото:mvr.gov.mk )

За МУП Северне Македоније губитак хеликоптера је велики ударац за њене способности јер сада има само један једини Ми-171.

Хеликоптер који се преврнуо је један од два примерка ремонтована у заводу „Мома Станојловић“ у Батајници који је био подуговарач руске фирме „Руски Хеликоптери“ главног носиоца радова на ремонту. 

Четири средња транспортна хеликоптера породице Ми-17 набављена су за полицијску ваздухопловну јединицу "Јастребови" почетком 2009. године. Два су била у варијанти Ми-171, а два Ми-17В-5. Маскирна боја хеликоптера и носачи наоружања били су јасна слика која је указивала на снажну паравојну компоненту јединице. 

Израелска фирма Елбит Систем модернизовала је авионику Ми-171 који су прилагођени за коришћење уређаја за летење ноћу, затим уграђени су инфрацрвени систем за осматрање, сателитска навигација, и екран за приказ података и низ других уређаја који су омогућили извршавање задатака по ноћи и у сложеним метеоролошким условима. 

Пакет модернизације носи ознаку "Балкан" и чува се као поверљива информација. 

Манир "Јастребова" је тајност активности и технике коју поседују од 2009. До недавно сачувано је од јавности да поседују дронове Хермес-450 израелске производње. До сада још увек није објављено да су дронови наоружани ласерски вођеним ракетама. 

Оба Ми-171Е после истека првог међуремонтног циклуса послани су пред крај 2017 године на ремонт у Батајницу. Поново су полетели октобра 2018. године и после пробних летова вратили су се у матичну базу на аеродрому Петровац.

"Јастребови" су имали два Ми-17В-5 од којих је један уништен у катастрофи 10. јула 2014. године када су страдала четири члана посаде и то водећи људи јединице. Други примерак је приземљен због истека међуремонтног циклуса и чека на радове. 

Министарство одбране Северне Македоније надало се да ће МУП да се одрекне великих и за одржавање захтевних летелица и да ће да преузме Ми-171/17В-5. У Стратегијском прегледу одбране из 2018. наведено је да се разматра потенцијална интеграција управљања транспортним хеликоптерима у држави које има ресор одбране и ресор унутрашњих послова. 

У саставу Армије Северне Македоније сада су шест комада Ми-17: по два Ми-17 и Ми-8МТ ремонтована 2017 и 2018. и два Ми-8МТ која су приземљена и чекају да се ове године уговори ремонт. 

Према дугорочном плану развоја система одбране Северне Македоније из 2019. за сада задржаће се Ми-17 у наоружању, али до 2024-2028. приступиће се набавци нове наменске платформе западне производње. за тај план предвиђено је оквирно 216 милиона еура. 

Шта је руски пројекат Пројект 955А који обухвата нуклеарну подморницу, сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА