Најновије

ТОТАЛНИ ПРЕОКРЕТ: ДС хоће на изборе, Тадић им носилац листе! Лутовца склањају?

Демократска странка све је ближа одлуци да уђе у изборну трку, и то тако што ће пред бираче изаћи као блок уједињених демократа са СДС Бориса Тадића и Новом странком Зорана Живковића.

Лутовац и Тадић (Фото: Јутјуб)

Како тврде одлично обавештени извори из врха ових странака, они само чекају тренутак да се створе услови за састанак Главног одбора на ком ће се гласати за неповерење председнику ДС Зорану Лутовцу, а преговори о изборним плановима већ су у току.

- Разговори су већ обављени и неформално је усаглашено да Борис Тадић буде носилац изборне листе. Жеља да се иде на изборе неминовно постоји, а дефинитивна одлука ће се десити на седници Главног одбора, који ће се састати оног тренутка када се укине забрана окупљања. План је да се на њему гласа и за неповерење Лутовцу - каже извор.

Додаје да су демократе уверене да имају већину за то.

- Очекује се да у наредних десетак дана, половином маја, закажу седницу. На Лутовца су сви кивни, омладинци су га давно отписали, а окренули су му леђа и старији јер је ближи Драгану Ђиласу него сопственој странци. Једини циљ му је да ДС отера у стечај и таквог га преда Ђиласу - прича oвај саговорник.

Није искључено да се овој групацији прикључи и ПСГ Сергеја Трифуновића, који је програмски близак ДС и који је на корак од коначне одлуке да прекине бојкот.

Састанак

Иначе, посланици ДС, поједини функционери те странке, али и Борис Тадић и посланици из редова његовог СДС одржали су састанак и у Скупштини Србије пре око недељу дана, а и тада је главна тема, осим уједињења, била и излазак на изборе.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић оцењује да су шансе да се обједињени ДС формира и изађе на изборе веће уколико у скупини бојкоташа буде било више оних који реше да одустану од бојкота.

- Та тенденција ка обједињавању ДС дуго постоји и најављена је и пред ове изборе. Ипак, зависиће све од позиције Савеза за Србију и других актера који су претходно донели одлуку да бојкотују изборе. Што је више оних који одлуче да је, упркос неравноправним изборним условима, боље да изађу на изборе, то је и већа вероватноћа да у изборној понуди видимо и уједињен ДС - објашњава он.

Тадић није одговарао на поруке, а Зоран Живковић најављује да ће председништво његове партије до краја ове недеље донети коначну одлуку о изборима у Србији.

Промена одлуке

- Власт се не може лако променити на овим изборима, али је ово прилика за тежак шамар актуелној власти - изјавио је он и позвао СЗС, ПСГ и друге блиске њима да се предомисле о бојкоту:

- Нека до краја ове недеље размисле и промене мишљење, да непријатно изненадимо Вучића тако што ће против себе од понедељка имати опозициони демократски фронт.

Бранислав Лечић: Тадић и Живковић су природни савезници ДС

Члан ГО ДС Бранислав Лечић каже да би уједињење значило крунисање ДС, али да ће све одлуке бити спроведене на седници Главног одбора.

- И Живковић и Тадић су природни савезници Демократске странке. Шта ће бити одлучено, не могу сада да говорим, јер све зависи од епидемије и стварање услова за састајање Главног одбора. На седници ГО ће се донети све одлуке, а сигуран сам да ћемо добро промислити и да ће оне бити квалитетне - закључује Лечић.

Александра Јерков: Одлуке о ДС не доносе ни Вучић ни Ђилас

Потпредседница ДС Александра Јерков каже да ће о бојкоту или изласку на изборе одлучивати искључиво демократе, а не друге странке.

- Каква год одлука била о бојкоту, а не видим разлог да се она мења, она мора бити донета у ДС, њу морају донети чланови ДС. Ни Вучић ни Ђилас не могу да нам воде странку. Нећемо дозволити да нам неко други донесе готову одлуку, а да је ми само верификујемо - поручила је Јерковљева.

Прочитајте ОВДЕ како је прошао тајни састанак Ђиласа, Сергеја и Тадића.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА