Најновије

ВУЧИЋ: Не прихватам уцене Приштине, ЕУ то мора да схвати

"За нас је било веома важно учешће. Добро је да су све најважније земље Европске уније учествовале у овом Самиту, само две нису учествовале. Три су теме доминантне биле: економски опоравак, затим наставак реформи и процес даљег приближавања ЕУ, и трећа ствар је била велика подршка Мирославу Лајчаку и разговор о будућности Београда и Приштине", рекао је синоћ председник Србије Александар Вућић након конференцијског Самита Европском унију - Западни Балкан.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Он је рекао да је захвалио за економску подршку Србији.

- Рекао сам и да нисмо из веома богате земље, али да Србија не очекује превелике проблеме, рекао сам да очекујемо да ћемо ове године имати велики расту у Европи, да то исто очекујемо следеће године, као што смо у претходне две године били у првих пет у Европи и да је за нас од пресудног значаја геополитички аспект. Дакле, ми бисмо желели да се више говори о процесу проширења и да Србија жели да буде део ЕУ и да желимо конкретан одговор. Замолио сам Урсулу фон дер Лајен и она је показала фантастично стрпљење. Она, заправо свега нас неколико се није померило са столице. Тражио сам изузетак за Србију за производњу челика, то је од страховитог значаја за нашу земљу. Она је обећала да ће то погледати. Ја сам на томе данас два пута инсистирао јер нама је смедеревска железара највећи извозник, она је суштина нашег економског раста - нагласио је Вучић и додао да су они рекли да ће то да погледају.

Он је нагласио да је веома захвалан Доналду Туску што је "молио Урсулу фон дер Лајен да помогне Србији по том питању".

- Видео сам да је била веома снажна подршка Мирославу Лајчаку. Ја сам поновио да Србија поштује Лајчака, да се радујемо наставку дијалога и да желимо компромисно решење, али да је то веома тешко за нас и да морају да разумеју позицију Србије, као и да не прихватамо уцене из Приштине које су се могле чути и данас. Рекао сам да се у дијалог улази у најбољној намери: да разговарате и постигнете договор. Али ви не можете унапред да кажете шта је суштина тог разговора. Тако да мислим да је то било важно и добро, потврђена европкса перспектива - рекао је Вучић за РТС.

Не прихватам уцене Приштине, ЕУ то мора да схвати

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се у дијалог улази у најбољој вери и намери да се разговором дође до договора, те да не прихвата уцене Приштине, какве су се могле чути и на јучерашњем загребачком самиту ЕУ Западни Балкан.

Преносећи да је дијалог био тема самита, Вучић је рекао да је Унија врло снажно подржала свог изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, а он је, каже, поновио да Србија поштује европског дипломату и да се радује наставку дијалога, те да жели компромисно решење.

„Међутим, морају да разумеју позицију Србије да не прихватамо уцене из Приштине, које смо чули и данас, да дијалог има смисла само ако Београд призна Косово. У дијалог се улази у најбољој вери и намери да разговарате и постижете договор. Не можете унапред да кажете шта је садржај разговора“, нагласио је Вучић у изјави РТС-у.

Каже да је било добро што је на данашњем састанку потврђена европска перспектива региона.

Ако не можемо у ЕУ у наредних годину, до четири године, како због ситуације у ЕУ, тако и код нас, јер не потцењујемо наше недостатке, важно је, рекао је Вучић, да помогну да отворимо све границе на Балкану, а онда отворених граница да идемо ка неком шенгенском простору, како би имали улазак у Мађарску и Бугарску без докумената и задржавања на границама.

Председник Србије је потврдио незваничне информације да је немачка канцеларка Ангела Меркел највећи део говора данас посветила дијалогу, али да су то учинили и неки други.

Каже да је од Виктора Орбана и још неких регионалних лидера из ЕУ први пут чуо став да колико је Балкану потребан ЕУ, толико је Унији потребан Балкан.

„То је први пут неко на недвосмислен начин тако јасно рекао. Видео сам код неких мало неверицу, код неких одобравање”, казао је он.

Рекао је да су о Србији изванредно говорили грчки И бугарски премијери Киријакос Мицотакис и Бојко Борисов.

Каже и да је примећена донација Србије ЕУ за развој вакцине.

Упитан да ли је било речи о наводом геополитичком јачању утицаја Кине И Русије у нашем региону, рекао је да су највећи број тих људи наши пријатељи, И да би неко ко би рекао нешто то учинио не помињући Србију.

Подвукао је да, ма колико је непријатно када се чују или читају у појединим медијима, примедбе због сарадње са Кином и Русијом, посао представника држава да се понашају у интересу грађана.

Подвукао је да се Србија налази на европском путу, да ће њиме наставити, али И да је, захваљујући изградњи добрих односа, веома добро прошла кроз тешку корона кризу.

“Били смо створени да прођемо као и Италија, јер смо имали највећи број повратника, да не говорим о старости нашег становништва, степену развоја земље, да хигијена није на највишем европском нивоу. Све се поклопило да буде лоше, а успели смо зато што смо отворени за сарадњу са свима. Зато што имамо своју слободарску политику. За нас је ЕУ стратешки циљ, али нећемо говорити ружне ствари против наших других партнера да би се неком додворавали”, нагласио је он.

Фон дер Лајен: Западни Балкан апсолутни приоритет за ЕУ и ЕК

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је регион Западног Балкана апсолутни приоритет за Европску унију и Европску комисију на чијем је челу.

"Западни Балкан припада Еворпској унији и ту се не поставља питање и зато чврсто верујем да ЕУ има и посебну одговорност према партнерима у региону", рекла је фон дер Лајен у обраћању након видео самита лидера Европске уније и Западног Балкана, који је поподне одржан уместо састанка планираног за почетак маја у Загребу.

Она је рекла да је самит сведочење важности које Европска унија даје региону, као и сведочење да је Западни Балкан апсолутни приоритет за ЕУ и за ЕК.

Рекла је да је регион Западног Балкана показао јасне знаке солидарности са ЕУ у тешком времену током пандемије корона вируса и захвалила им на томе.

Поменула је донацију Србије Италији, да су Србија и Црна Гора помогле повратак грађана из ЕУ у своје земље, те одлазак албанских лекара у Италију, као и донацију од два милиона евра коју је Србија дала за проналазак вакцине против ковида-19.

"То је јасна порука", рекла је фон дер Лајен и истакла да је и ЕУ определила финансијски пакет помоћи за Западни Балкана.

Младић пред војницима упао колима у мигрантски центар у Обреновцу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА