Најновије

Дачић: Срби поднели највећу жртву у Другом светском рату

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас, поводом 75. годишњице завршетка Другог светског рата и победе над фашизмом, да се не сме дозволити релативизација жртава и догађаја из најразорнијег сукоба у историји човечанства.

Ивица Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, Дачић је данас учествовао на неформалном састанку Савета безбедности УН који је путем видео конференције одржан на високом нивоу под називом "75 година од завршетка Другог светског рата на европском тлу - научене лекције за спречавање будућих катастрофа, одговорност Савета безбедности УН”.

На скупу, одржаном на иницијативу Естоније а који су отворили високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел и заменица генералног секретара УН Розмари ди Карло, учествовали су представници 80 држава, међу њима 45 министара спољних послова.

На почетку говора, Дачић је подсетио на размере патње и страдања које је Други светски рат донео тадашњој Југославији, која се по броју жртава у односу на број становника нашла на трећем месту у свету, указао на милион и седамсто хиљада изгубљених живота у тадашњој Југославији, а да су убедљиво највећу жртву поднели управо Срби.

"У четири ратне године покушано је систематско истребљење припадника мог народа и над њима су чињени најгнуснији злочини. Подсетићу на логоре смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској, савезнику фашистичке Немачке, у којима су на најокрутнији начин мучени и убијани Срби, Јевреји и Роми. Ипак, из велике патње и страдања родило се и велико херојство, а припадници српског народа, заједно са државама савезницима, успели су да се одупру и победе окупатора и тиме себе упишу златним словима у историју човечанства, а своје потомке задуже да негују сећање на ово велико страдање, али и на велику победу", истакао је Дачић.

Он је, међутим, указао и да данас, нажалост, постоје тенденције да се та победа умањи, да се њен значај релативизује уношењем нових тумачења, па чак и да се злочини доведу у питање, што је, нагласио је, неприхватљиво, пре свега због огромних жртава.

"С поносом истичемо да је тадашња Југославија активно учествовала у оснивању Уједињених нација и била међу првих педесет земаља потписница Повеље УН. Република Србија у свакој прилици истиче да су Уједињене нације данас једнако неопходне као и у времену када су формиране и да њихова релевантност не сме бити доведена у питање. Ипак, сведоци смо повремених прибегавања једностраним мерама и акцијама које подривају и доводе у питање ефикасност мултилатерализма и међународних механизама сарадње", рекао је још шеф српске дипломатије.

Он је подсетио и да је, нажалост, управо Србија сама осетила погубност таквог приступа.

"Подсетићу вас да је одлука о употреби оружане силе и агресија на СР Југославију 1999. године извршена без сагласности Савета безбедности УН, чиме не само да су повређена суверена права наше земље, већ је и подривен ауторитет Савета безбедности и озбиљно угрожена његова примарна функција", рекао је Дачић.

Указао је и да је после тога, "једностраним актом којим су привремене институције у Приштини прогласиле независност тзв. Косова, прекршена резолуција СБ УН 1244 и озбиљно угрожена стабилност Републике Србије, али и читавог региона".

Дачић је додао да је Србија у потпуности посвећена изналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије и да би у процесу дијалога са Приштином, управо УН Савет безбедности требало да имају завршну реч.

На крају говора, министар спољних послова Србије нагласио је да као представник државе и народа који је поднео огромна страдања и жртве у борби против нацизма и фашизма током Другог светског рата, жели да поручи да сви имају моралну обавезу да чувају сећање на поуке овог најразорнијег сукоба у новијој историји, као и да се заједнички супротставе било каквом покушају релативизације догађаја из Другог светског рата.

"Само уз помоћ научених лекција из горке прошлости можемо изградити нову, светлију визију будућности засноване на заједничким вредностима слободе, сарадње, разумевања, толеранције и поштовања различитости", закључио је Дачић.

Генерал Павковић рекао све што мисли о напредњачкој власти, служењу војног рока, протестима у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА