Најновије

СКРИВЕНИ БИСЕР СРБИЈЕ: Планина дивљих коња на којој цветају поља нарциса

Столови су планина у Србији, југозападно од Kраљева, између Ибра, Рибнице и Брезанске реке. Са ње се у свим правцима разилазе притоке поменутих река, које су дубоким долинама рашчланиле планину на дугачке гребене и косе и дале јој у целини звездаст облик.

Планина Столови (Фото: Инстаграм принтскрин)

Западни обронци Столова формирају источни део Ибарске клисуре. Без обзира што је окружују бројне рек, на овој планини нема баш пуно пошумљених делова, осим појединих делова прекривених храстовом и буковом шумом. Претпоставља се да су шуме искрчене још у Средњем веку јер је шира околина Kопаоника била значајан рударски центар.

Последњих година, како се еколошка свест развија, ради се на организованом пошумљавању.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Incredible Serbia (@incredible_serbia) on

Оно што је највећа атракција и што највише привлачи љубитеље природе јесу крда дивљих коња која слободно шетају планином. Готово је немогуће да одете, а да не сретнете бар једну од ових дивних животиња.

Већ више од 30 година овде живи крдо дивљих коња. Прво су их питоме доводили власници који су живели у подножју планине, како би током лета имали мање посла око њих.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#djimavicpro #beautifulhorses #stolovi #landscape

A post shared by Stefan Tomasevic (@mladi_repkic) on

Они су се слободно кретали и имали довољно хране. Kако је време пролазило, коње су остављали на дужи период. Животиње су се полако осамосталиле и постале полудивље. Човек им више није био потребан да би преживеле. Из године у годину, њихов број се повећава.

Kада нестане снег са обронака, она поново забеле али од небројених дивљих нарциса. Овај цвет је такође један од симбола Столова. Цветају крајем маја када је и најлеше време за посету ове планине.

На Столовима има извора и воде, али се ипак сматра сувом планином јер током сушних лета углавном и водени токови нестану.

ЕУ прогласила Николу Теслу Хрватом! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА