Најновије

СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАРКО: Славимо творца и проповедника првог Јеванђеља (ВИДЕО)

Српска православна црква и верници данас обележавају Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку и првом јеванђелисти.

Свети Марко (Фото: Pixabay)

Апостол и јеванђелиста Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исус Христа и аутор првог јевађеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповеда. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе. Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији.

Уморен од незнабожаца сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тело украли су млетачки трговци и однели га у у Венецију где данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Апостол Марко је писац, по времену писања, првог Јеванђеља, које носи његово име – Свето Јеванђеље по Марку.

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка (Марковдан) 8. маја по Грегоријанском календару (25. април по Јулијанском календару).

ЕУ прогласила Николу Теслу Хрватом! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА