Најновије

ТРАМПОВ УЛТИМАТУМ: Америка одлази с Косова ако Шиптари неће дијалог!

Доналд Трамп је и новој власти у Приштини послао јасно упозорење: "Уколико и ви, као Курти, будете уцењивали и онемогућавали дијалог са Београдом, Америка ће се дефинитивно повући с Косова".

Оваква порука првог човека САД, како откривају саговорници из дипломатских кругова, јасно се види за сваког ко уме бар мало да прочита између редова у тексту који је пре неколико дана објавио Вашингтон тајмс "Нека пропала косовска стратегија Била Клинтона нестане усред пандемије".

Да није реч о обичном новинском чланку, види се по аутору - Џ. Мајклу Волеру, тачније речено, по организацији у којој је запослен: Центру за безбедносну политику у Вашингтону (ЦСП). То је за ову причу важно из неколико разлога. Пре свега, ЦСП је једна од такозваних тинк-тенк организација, веома блиских Доналду Трампу. Он је, наиме, без претеривања, окружен управо људима који су у Белу кућу дошли из ЦСП. Тако му је главна саветница Келијен Конвеј, шеф кабинета Националног савета за безбедност је Фред Флајц, а заменик саветника за националну безбедност Чарлс Каперман. Све њих, говорећи о кадровима ЦСП, Трамп је назвао "високо респектованим људима, које добро познаје". 

А ево шта је у свом тексту о лажној држави Косово написао Волер, који је тренутно на позицији вишег аналитичара за стратегију у ЦСП:

- Приштина и Косово су забавни парк политичког култа и циркус наказа за мочвару коју је Трамп обећао да ће исушити. А територија Косова за САД има стратешку вредност равну нули. Њихов најчувенији извозни производ су џихадисти, који су предвођени исламском терористичком групом ОВК и уз подршку Клинтонових протерали Србе, хришћане.

Волер констатује и да очување те креатуре плаћају амерички порески обвезници, које то кошта чак две милијарде долара, новац који би се могао много боље и разумније употребити.

- Та територија је највеће регрутно место на западу за џихадистичке терористе у односу на број становника. Заступници Клинтонове машине сад ламентирају зато што нестаје америчка стратегија на Косову. Па и било је крајње време - објашњава Волер.

Цео текст, написан у овом стилу, амерички стручњак, као што рекосмо, близак Трампу завршава поентом, у којој сугерише администрацији америчког председника да извуче САД из косовске збрке. Подсетимо, то је управо оно што је пре неколико месеци поручио и Трампов син Доналд Трамп џуниор, када је написао да је "време да америчке војнике с Косова вратимо кући". Исту ствар, на коју је млађи Трамп и реаговао, предложио је још један интимус америчког председника сенатор Дејвид Пердју.

Саговорници у потпуности се слажу да се Волеров текст може тумачити као незванични став и порука Беле куће.

Брзи пресек

- Ово је заправо брзи пресек свега што је током досадашње власти Трампове администрације изграђено као трезвенији поглед на Косово и очигледно узурпирање тог дела света као подручја организованог криминала у којем САД има кључну улогу. Људи блиски Трампу су уверени да је од Косова направљена мрежа за најпрљавије послове са албанском мафијом, одакле се сада пошто-пото жели побећи. Амерички интереси на овом тлу су потпуно узурпирани, као да САД служе Шиптарима, а не обрнуто. Званичном Вашингтону је сасвим јасна умреженост остатака Клинтонове администрације на Косову - сматра Дејан Милетић из Центра за глобализацију.

Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност тврди да би евентуално повлачење америчких трупа с Косова представљало тежак ударац сепаратистичком пројекту:

- То би означило дезангажовање кључног међународног спонзора косовске независности, што би додатно удаљило Приштину од циља који је зацртан 2008. Београд би, са своје стране, морао да искористи ову спремност људи из најближег окружења Беле куће да критички преиспитају досадашњу политику САД према КиМ како би задобио подршку Вашингтона за одрживо, компромисно решење.

Гренел најомраженији у лажној држави

Уз Доналда Трампа, у Приштини је тренутно најомраженија личност Ричард Гренел, специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине. О њему се у медијима могу прочитати само најцрње ствари, уз тврдње да је стао на страну Београда иако је практично једино што је он тражио од власти у Приштини било безусловно укидање такси на робу из централне Србије како би се обновио дијалог.

Енгелово писмо Помпеу

Да је враг однео шалу, схватили су и дугогодишњи лобисти косовских Албанаца, пре свих, конгресмен Елиот Енгел и сенатор Боб Мендез. Они су тако пре двадесетак дана послали писмо државном секретару Мајку Помпеу. У том допису, боље речено јадиковки, они изражавају забринутост због тренутне улоге САД.

- Веома смо забринути што је Вашингтон истовремено с повећаним притиском на Косово одустао од притиска на Србију због кампање за повлачење признања независности - констатују, између осталог, Енгел и Мендез, уз жаљење што Србији нису уведене санкције због куповине руског оружја.

Нова влада тек у јуну

У Приштини је нова влада, чија је окосница ДСК Исе Мустафе (премијер ће бити Мустафин кадар Авдулах Хоти), тренутно на стендбају иако је парламентарна већина направљена. Наиме, уставни суд лажне државе, поступајући по жалби одлазећег премијера Аљбина Куртија, донео је одлуку да се седница парламента не може одржати пре краја маја или почетка јуна, док суд не донесе одлуку да ли је Курти смењен противуставно.

Koрона је готова, сада следи нешто много горе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА