Најновије

"НИСУ МЕ УБЕДИЛИ ДА ЈЕ БОЈКОТ РЕШЕЊЕ": ПСГ дефинитивно излази на изборе, а аналитичари процењују да имају шансу ако Сергеј не забрља!

Покрет слободних грађана излази на изборе који ће бити одржани 21. јуна, најавио је јуче лидер овог покрета Сергеј Трифуновић. Аналитичари сматрају да, уз добру кампању, ПСГ има шансу да пређе цензус од три одсто и уђе у парламент, али и да варљиво понашање лидера Сергеја Трифуновића може негативно да утиче на резултат.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

Трифуновић је јуче најавио и да ће на парламентарне изборе ПСГ изаћи сам, а да је на локалном нивоу могуће да буде на заједничкој листи са "принципијелним странкама", а да то „сигурно неће бити СНС и СПС”.

- Јер, против њих се и боримо. Нећемо разговарати ни са Србијом 21, Ненадом Чанком, Татјаном Мацуром. Одлуку да изађем на изборе разматрао сам током времена у карантину, схватио сам да је агенда звана "бојкот" постала пасé, али да је пре неколико месеци то било најбоље решење. Ја и данас наговарам све људе из СзС да идемо заједно на једну листу. Локални избори су оно где сам највише успео да одем у преговорима са СзС, али даље од тога не можемо да мрднемо, то је кост који не могу да прогутају - рекао је Трифуновић.

Додао је да су се у односу на јануар, када је ПСГ донео одлуку о бојкоту, знатно промениле околности, уследила је пандемија, ванредно стање и необуздано дивљање власти, који су, како је рекао, показали да диктатуру не зауставља недостатак легитимитета, већ само отпор појединца.

- Одлука ПСГ да изађе на изборе је гора одлука од бојкота, јер је питање да ли ће успети да прикупе потписе. Апсолутно смо свесни да се ниједан сегмент у погледу изборних услова није променио набоље, напротив. Избори под Вучићем никад неће бити фер, док ми не узмемо судбину у своје руке - рекао је Трифуновић.

Неопходан је, како тврди, најјачи могући отпор.

- Аплаудирам Обрадовићу, тако ћемо их цепати и кад уђемо у Скупштину. Не дозвољавам да парламент буде прћија Маје Гојковић. Ми ћемо се свим средствима, понављам, свим средствима, борити да му вратимо углед. Желим да погледам сваког посланика у очи и да га питам зашто су гласали против закона о лечењу деце - рекао је Трифуновић.

Председнику Србије Александру Вучићу поручио је да је много бољи глумац од њега и да мрзи лоше сценарије, те да је решио да његов растури.

- Свесни смо да се ниједан сегмент није промењен набоље. Све је шест пута горе. Избори за време Вучића никад неће бити бољи - рекао је Трифуновић.

Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, како је рекао, сматра за саборце.

- На сва моја питања одговарало се причама о техничкој влади, као у Македонији. Оно што сам видео је да у бојкот пасиви ништа не може да се деси - казао је Трифуновић.

А шта може да се деси у "акцији"? Може ли ПСГ да уђе у парламент? Директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус" Владимир Пејић каже да може, ако Трифуновић не забрља.

- Мислим да ПСГ може да пређе цензус уз добру кампању, али и да понашањем и изјавама Трифуновић може и сам себе може да пређе. Кампања целог покрета базираће се на енергији незадовољних грађана, који имају инат и гаје имиџ бескомпромисних људи, људи ван калупа. Сергеју се доста опрашта, на његовој личној харизми се базира и цео имиџ покрета - сматра Пејић.

Такмаци су им све опозицоне странке, сем национално оријентисаних.

- Узеће гласове од свих опозиционих странака помало, биће ривал готово свима осим десно оријентисанима. ПСГ су имали раније шест одсто подршке, али су када су рекли да ће бојкотовати изборе пали на испод три одсто. Остаје да видимо како ће бирачко тело које им је раније било наклоњено реаговати на ову промену мишљења - каже Пејић.

Циљаће на највеће противнике власти и симпатизере ЕУ

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да ће ПСГ носити кампању својом личношћу и темама које ће служити да га промовишу.

- ПСГ је био око цензуса пре кризе. Да бисмо стекли слику о њиховој садашњој снази, потребно је да сачекамо истраживање после ванредног стања. Такође, ПСГ је био у лакшој позицији пре кризе јер није трпео нападе од опозиције, што ће бити случај сада, због изласка из бојкот кампање. Свакако да уз добру кампању јесу један од актера који може да буде на граници цензуса. Циљаће на две групе бирача, прва су они који су оштри критичари власти, највећи противници власти и они су им најважнији и друга група су они који су више грађански оријентисани, с модернијим приступом политици, про ЕУ. Они природно рачунају на гласове загрижених критичара власти и оних који су грађански оријентисани. Од странака, погођени могу бити делови СЗС, Иницијативе Не давимо БГ, Нова странка и УДС. Сергеј Трифуновић, ће носити кампању својом личношћу и темама које ће служити да га промовишу, а поруке ће бити исте или сличне онима које чујемо и данас - закључује Клачар.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то нови правилник усвојен.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА