Најновије

Пад и успон немачке канцеларке: Како је један корона говор "васкрсао" Ангелу Меркел

Ангела Меркел не држи велике говоре. Немачка канцеларка обраћа се нацији једном годишње, у унапред припремљеној новогодишној честитки. Када је одучила да обавести немачку јавност о напредовању корона вируса у марту, то је било прво незаказано телевизијско обраћање у готово 15 година колико је на функцији.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Тај говор био је пун погодак.

Меркелова, ћерка свештеника, са дипломом из квантне хемије, изнела је мрачне чињенице о пандемији, док је истовремено показивала саосећање. Позивала се на своје источнонемачко порекло и потешкоће које је имала са идејом ограничавања слободе кретања. Али, објаснила је зашто је то потребно, и тако је Немце поново "превукла" на своју страну, пише Си Ен Ен.

- Она није велики говорник, али ова умирујућа порука нацији учинила је да јој народ верује. Грађани, 80 до 90 одсто њих је веровало да она може ово да изнесе - каже Волфганг Меркел, професор политичких наука на берлинском универзитетз Хумболдт (није у роду са канцеларком).

Он каже да људи, када су веома несигурни у своју будућност, траже заштиту и одлучност од власти.

Ово је била права трансформација за Мерекелову, која је годину започела као "ружно паче" међу вођама. Њена политичка каријера уздрмана је била због њене политике "отворених врата" за мигранте. Њен план за сукцесију је пропао, а њена странка је изгубила поверење грађана.

Меркелова је била најавила да неће ући у реизбор на следећим изборима 2021. године. Повукла се са чела партије ЦДУ 2018. године, а у питање се доводило и њено физичко здравље.

Али, како је корона вирус почео да се шири светом, Ангела Меркел се поново нашла на пиједесталу, под светлом рефлектора.

- Оживела је, масе су је поново заволеле, не само у Немачкој, него широм света због тога што по први пут у 150 година све се суочава са глобалном кризом и људи нису благонаклони водству САД, него сви гледају у Ангелу Меркел - објашњава Андреа Ромел, професор у школи Хертие у Берлину.

Позитивне оцене за Меркелову пробиле су сва очекивања и сада њена коалициона влада остаје у сенци. Делује да је њена заоставштина сачувана.

- Она ће остати упамћена као јак и одлучан вођа у доба кризе - каже Ромел додајући да претходне три глобалне невоље кроз које је Меркел водила државу - глобаљну финансијску кризу, дужничку кризу еврозоне и миграциону кризу 2015. године.

-  Невероватна је, кад год дође до кризе, даје све од себе - додала је Ромел.

Пре неколико дана, Мереклова је открила план за попуштање мера у Немачкој уз реченицу: "Можемо себи да допустимо мало храбрости". Ипак, упозорила је да народ мора бити опрезан.

- Морамо да пратимо шта ово чудо чини и не дозволити да нам конци исклизну и руку. Прва фаза пандемије је иза нас, али и даље смо на почетку, и ово ће бити ту, са нама, још дуго - одлучно је рекла Меркелова.

Немачка, прича о успеху

Немачка је добила аплауз готово свих држава света због начина на који се изборила са епидемијом, и није само миран приступ Меркелове и добар рејтинг избацио канцеларку у први план док су остали лидери света остали у сенци.

Бројке говоре за себе. Број преминулих у Немачкој од корона вируса остао је релативно низак у поређењу са другим земљама света, а добро организован здравствени систем омогућио је да Немачка прими и лечи пацијенте из других европских земаља. Где је већина нација наишла на проблем, Немачка је постала узор како се треба понашати у време овакве кризе.

Само поређење стања у другим државама довело је до тога да Меркелова поново постане веома популарна.

- Ја нисам велики симпатизер ове власти, али ипак, били су веома успешни у сузбијању епдијемије. Поготово уколико погледате како се бори САД или Велика Британија - каже Волфганг Меркел.

Истиче да се чини да је канцеларка схватила озбиљност ситуације у раној фази, што ју је учинило веродостојнијом када је криза ескалирала у Европи.

- У Великој Британији и САД-у, у јавности, лидери нису прихватили да је то велики изазов. Имали сте такве мачо политичаре који говоре: "Ово је добро "и" Проћи ћемо и кроз ово" - објашњава Меркел.

Геро Неугбауер, политички аналитичар, каже да је Меркелино искуство у науци помогло у њеном одговору на кризу и утицало на њен кредибилитет.

- Она је много опрезна. Њен одговор на кризу базиран је на њеном знању о науци. И она није заинтересована да остави добар утисак за следеће изборе, него само жели да посао буде урађен добро - сматра Неугбауер.

Нема шта да изгуби

С обзиром на то да је Меркелова најавила да планира да се повуче, она не трпи исти политички притисак као рецимо премијер Велике Британије Борис Џонсон или председник Француске Емануел Макрон, или први човек САД Доналд Трамп, који се већ сад боре да прикупе политичке поене за наредне изборе.

Меркелова је већ на путу да напусти политику и не мора да се увлачи у свакодневна  политичка препуцавања.

- Ово јој омогућава да одигра добро, попут одлучне и брижне мајке која ће увек надласати свађу и неспоразум - објашњава Неугбауер.

Криза због корона вируса помогла је Меркеловој да поврати своју светску славу и кључно време да направи добре темеље за будућност.

Немачка би требало да преузме ротирајуће председавање Саветом Европске уније у јулу, што значи да ће канцеларка председавати кључним састанцима лидера ЕУ и представљати Европу на међународном нивоу. Садашња шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је иначе дугогодишњи савезник Ангеле Меркел.

Сада, када је Меркелова поново у жижи, поставља се очигледно питање: Да ли ће преломити и одлучити да се кандидује за још један мандат.

- Спекулише се, али мислим да је тај сценарио мало вероватан. Мада, живот ме научио да кажем: "Никад не реци никад". Међутим, сада она зна да неће добити подршку партије, њена ЦДУ је подељена - сматра Негебауер.

Он каже да је Ангела много пута рекла да нема шансе да се то догоди.

- Тако да верујем да је ово крај - закључује Волфганг Меркел.

Koрона је готова, сада следи нешто много горе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА