Најновије

ХОТИ ЋЕ УКИНУТИ РЕЦИПРОЦИТЕТ: Нова влада у Приштини ће забранити Куртијеве мере!

Одлука одлазеће косовске владе на челу са Аљбином Куртијем о мерама реципроцитета и инсистирању на документима са ознаком "Република Косово" довела је до новог заоштравања у односима Београда и Приштине и угрозила могућност скорог обнављања дијалога, али политички аналитичар Рамуш Тахири сматра да ће ова мера брзо бити поништена.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Тахири је указао да су мере реципроцитета, које је тзв. Влада Косова увела Србији између две државе сасвим нормална појава, али указује да су у овом случају то политичке мере које лоше утичу на даље односе тзв. Косова и Србије.

“У разговорима у Бриселу постигнути су договори и по том питању. Иначе није проблем шта пише на роби, имали смо раније такав проблем између Македоније и Грчке и тај проблем се решио. Али, ово питање је исполитизовано, а народ испашта јер нема протока робе преко границе", рекао је Тахири.

Он сматра да је сасвим у реду да се пише само Косово без Република, међутим, фитосанитарна документа морају да постоје јер роба мора да се контролише.

"Али, увек је лоше када се трговачки односи политизују”, поручио је Тахири и подсетио да је међународна заједница изричито против увођења реципрочних мера јер такве мере кваре суседске односе.

Што се тиче формирања нове косовске владе, Тахири сматра да ће Српска листа имати важну улогу и да ће то бити влада компромиса која ће укинути реципрочне мере.

“Мандатар за састав нове владе Авдулах Хоти је рекао да ће укинути све препреке како би се наставио дијалог”, подсећа Тахири.

Тахири сматра и да ће нова Влада Косова испоштовати све постигнуте договоре са Србијом, а додаје да ће за наставак дијалога имати међународну подршку.

“Споразум са Србијом се одвија у два дела, један је технички који води ка нормализацији односа, а други је свеоубухватни споразум о признавању и успостављању нормалних односа између две земље", рекао је Тахири.

Истакао је да ће бити потребан компрмис и да нико нормалан не рачуна да ће Косово успоставити неку специјалну везу са Србијом.

Дачић отворено говори да никада неће признати државу Косово али да је за компромис са Албанцима, а не косовском државом.

Вероватно ћемо око тих референци имати проблема”, навео је Тахири и поручио да споразуми између тзв. Косова и Србије не треба да буду у корист политичких елита него за добробит грађана, закључује Тахири.

Прочитајте ОВДЕ шта је један од шефова НАТО-а рекао о бомбардовању Србије 1999.

Извор: Косово онлајн/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА