Најновије

Шта су поруке Зорана Заева Србији, и са каквим се он порукама враћа у Скопље?

Пре шест месеци односи Србије и Македоније били су на најнижем нивоу. Политичари су размењивали тешке речи, а Београд је чак повукао и читаво особље амбасаде у Скопљу. Данас, по осмесима у Београду, као да се ништа од тога није десило. Пљуште пријатељске поруке, а размењују се и поклони.

Заев и Брнабић (Фото: Јутјуб)

Почетком маја, Зоран Заев, тада лидер македонске опозиције изјавио је да је руководство Србије - националистичко. Ивица Дачић му је узвратио да се тако не понашају пријатељи. Међутим, данас се и званично Скопље и званични Београд понашају као да су најбољи пријатељи, који ћаскају о свим проблемима који их муче.
"За свако питање, колико год било болно или срећно, увек окренемо телефон", каже Заев. "Чујемо се релативно често, размењујемо и смс поруке", рекла је премијерка Ана Брнабић.
Ови нови пријатељи, проблеме, како кажу, не гурају под тепих. А списак проблема био је подужи, између осталог повлачење особља амбасаде Србије и присуство српског обавештајца у Собрању.
"Ми смо направили билатерални уговор, ми повукли нашег човека, ви повукли вашег, тако раде пријатељи. Они људи који су овлашћени да буду обавештајна служба једне и друге земље они треба да буду повезани међу собом, да размењују информације и да се помажу. Тако раде пријатељи", објашњава Заев.
"То не значи да неће опет бити отворених питања, да ће сада све бити без проблема али важно је да имамо дијалог", додаје Брнабић.
Међутим за Београд је став Скопља о чланству Косова у Унеску био све само не пријатељски. Заев је данас успео да избегне одговор на то питање и само је говорио о дијалогу Београда и Приштине: "Верујемо да ће у интересу Србије бити нађено решење, ми то подржавамо, комплетно".
Посебну улогу у односима Београда и Скопља претходних месеци имали су и медији. Док су српски таблоиди потпиривали ватру, македонски су смиривали ситуацију, па су се помирљиви тонови чули и данас.
"Сви сусрети и ова посета су у циљу и правцу побољшања односа МК и Србије и тако оцењујем да су односи све бољи и бољи и да ће да се граде у том правцу", оцењује Оливер Бранковић, дописиник МКТВ.
А две Владе иду у правцу заједничке седнице крајем фебруара или почетком марта. Како каже премијерка Брнабић у наредном периоду радиће на ближој сарадњи две управе царина, а разговараће и о гасној интерконекцији Врање - Куманово као и на сарадњи у области културе.

Заев и са опозиционим странкама

Премијером Македоније састао се данас и с председником Демократске странке Драганом Шутановцем, а двојица саговорника сагласили су се о наставку међусобне сарадње на европском и међународном нивоу, навео је ДС.
Саговорници су разменили мишљења о различитим сегментима односа измедју Србије и Македоније. Како се наводи, лидери социјалдемократских странаке потврдили су опредељеност заједничким вредностима и даљим европским интеграцијама.
Састанку су присуствовали министар унутрашњих послова Македоније Оливер Спасовски, министар за информатичко друштво и јавну администрацију Македоније Дамјан Манчевски, интернационална секретарка и народна посланица ДС Александра Јерков и народни посланик Радослав Милојичић.
Заев се у Београду одвојено састао и са председником Народне странке Вуком Јеремићем. Они су разговарали о унапредјењу билатералних односа Македоније и Србије, регионалној сарадњи и о очувању стабилности у овом делу Европе.
Како наводи Народна странка, саговорници су разговарали о значају напретка демократских процеса у Србији и Македонији, посебно наглашавајући важност јачања владавине права и слободе медија.
Састанку су приствовали чланови Владе Македоније и руководство Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) као и потпредседници Народне странке Мирослав Алексић, Здравко Понош и Никола Јовановић, председница Форума жена Дијана Вукомановић, медијски координатор Народне странке Урос Пипер и повереник за медјународне односе Дамјан Крњевић Мишковић. Прочитајте ОВДЕ каквог то познатог играча Америка шаље у склопу своје офанзиве на Балкан? Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић-Заев: Србија и Македонија ће дипломатске несугласице решавати дијалогом, рекли су пре два месеца.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА