Најновије

АНАЛИТИЧАРИ: Припрема се терен, без Немачке и САД тешко до решења проблема окупиране српске покрајине

Припрема терена, захуктавање разговора, укључивање Немачке и САД... То су све ствари које ће се у наредном периоду дешавати када је реч о дијалогу Београда и Приштине.

Аналитичар Душан Јањић (Фото: Јутјуб)

Аналитичар Душан Јањић сматра да се од наредног месеца може очекивати све више активности по питању обнове дијалога, а да права офанзива агенде Немачке долази у августу и септембру.

Он истиче да Немачка жели да се настави тамо где се стало, а то су преговори о пуној нормализацији односа Србије и лажне државе Косова.

Јањић, такође, очекује и да би изасланик председника САД Ричард Гренел могао да "изгура" још неку изјаву о разумевању или спремности две стране у августу или септембру, што, по његовом виђењу, никако није у супротности са оним што ради ЕУ, нити замењује свеобухватни споразум о нормализацији.

Јањић за Тањуг каже да се, ако је судити по заједничком тексту министара спољних послова Немачке и Француске, види да се они залажу за убрзавање укупног процеса приступања Србије и земаља Западног Балкана Унији, и да ће њихов мандат председавања бити томе посвећен.

Такође, указује да Немачка са Француском припрема сусрет у Паризу, који је наставак претходног састанка у Берлину, где би, каже, заправо требало да се манифестује спремност за насатвак дијалога.

- Почетком јула треба очекивати сусрет у Паризу, где би и Србија и (тзв.) Косово изразили своју жељу за наставком дијалога - каже Јањић.

Наводи да се успешно решавају проблеми финансирања и конститутисања тима специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, те се очекује да се Лајчак ових дана појави у Приштини и Београду, после чега би, каже, требало да буде и један припремни састанак у Бриселу.

- Све у свему, треба очекивати од јула све више и више активности, али мислим да право захуктавајне агенде Немачке долази у августу, септембру. Немачка хоће да се настави тамо где се стало, а то су преговори о пуној нормализацији односа Србије и (тзв.) Косова - рекао је Јањић.

Како каже, ово је дијалог о нормализацији који помаже ЕУ, а то фактички значи - земље Квинте, чија је и САД једна од чланица.

- Ту су и "основне" земље ЕУ, чланице Квинте - Француска, Италија и Немачка, као и Велика Британија, која је ту, иако више није у ЕУ, уз САД и оне се увек консултују. Непосредно процес води представник ЕУ, у овом случају Борел, који је пренео део посла Лајчак - указује Јањић.

Подсећа да је улога Ричарда Гренела резултат друге иницијативе која није у супротности са ЕУ, већ је реч о иницијативи Доналда Трампа да се охрабре преговарачи да што брже напредују.

- Очекујем да ће Гренел, могуће и у августу, организовати нову рунду. Он углавном ради тзв. изјаве о спремности да се проблеми реше и очекујем да би Гренел могао да "изгура" негде у августу - септемрбу неку изјаву о политичкој спремности да се сви проблем разреше - каже Јањић.

Додаје да свакако није у супротности са оним што ради ЕУ, нити то замењује свеобухвати споразум о нормализацији.

- То је циљ Немачке - да се дође до свеобухватног споразума о нормализацији односа - подсећа Јањић.

Без пуне усаглашености Немачке и САД, нема решења

Да решења нема без ЕУ и САД сматра и професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић.

- Без потпуне усаглашености и потпуне синергије ЕУ и САД неће се доћи до решења, као ни док се не утврди јединствена листа приоритета и не буде се активније радило на постизању споразума - рекао је он.

Подсетио је да је Немачка нудила решења, као и да је модел две Немачке био потенцијални начин за уређење односа.

Очекујем да ће Немачка и у наредном периоду, након преузимања председавања на агенду ставити наставак дијалога Београда и Приштине, који се може формализовати од најављеног Париског самита, где би се још једном скренула пажња на нужност окончања процеса нормализације односа - рекао је професор.

Додаје да је очигледно да ће се дијалог наставити након избора, али да треба и сачекати спрецијалног изасланика САД Ричарда Гренела и његов непосредни састанак са представницима Београда и Приштине како би се сазнала динамика.

- Прерано је говорити о решењима, али очекујем да дође до пуног оживљавања дијалога крајем јуна или у јулу - рекао је Ђукановић, и додао да ће решавање косовског питања бити једно од најбитнијих усмерења Берлина када је у питању региона Западног Балкана.

Додао је да генерално око кључних ставри по питању решења косовског питања постоји усаглашеност Немачке и свих западних партнера.

Дачић проговорио о сукобу са Вучићем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА