Најновије

КОМЕ ОДГОВАРА ДА БАШ САДА КРЕНУ НЕМИРИ У АМЕРИЦИ? Прошле године: Афроамериканац се гушио, полицајац рекао: “Није ме брига”!

Снимак хапшења Афроамериканца прошле године у америчком Оклахома Ситију објављена је у америчким медијима, а на њој се чује како ухапшени Дерик Скот говори "не могу да дишем", на шта му полицајац одговара "није ме брига". Скот је затим умро у болници.

Америчка полиција (Фото: Јутјуб)

Снимак је настао 20. маја прошле године, а ове недеље у јавност га је пустила полиција Оклахома Ситија на захтев покрета Black Lives Matter, који већ недељама организује протесте широм САД због бруталног убиства Џорџа Флојда.

Снимак је, како преноси Индеx, направљен камером која се налазила на телу једног од тројице полицајаца који су привели 42-годишњег Афроамериканца Дерика Скота, који је у више наврата од полицајаца тражио свој лек и говорио како не може да дише.

“Није ме брига”, говори му полицајац Џаред Типтон.

Неколико минута касније чује се глас другог полицајца који говори Скоту: “Можеш да дишеш сасвим нормално.”

Скот је касније проглашен мртвим у локалној болници. Резултати аутопсије наводе да му је нагњечено плућно крило као узрок смрти.

“До инцидента је дошло када су полицајци позвани у подручје јужно од центра Оклахома Ситија нешто после 14 сати, након што је неко пријавио да се Афроамериканац свађа са људима на улици и маше пиштољем”, рекао је капетан Лерy Витроу из полиције Оклахома Ситија, а пренео Ен Би Си њуз.

Снимак показује како Скот бежи од полицајца Типтона након што га је упитао да ли је наоружан. Кад су га полицајци бацили на под и везали, један од полицајаца извадио је пиштољ из Скотовог џепа.

Ослобођени оптужби

Касније се на снимку види како је један полицајац покушао да вештачким дисањем спасе Скота.

У аутопсији се наводи да полицијско деловање није резултирало “фаталним повредама” и неколико других “значајних” фактора који су допринели Скотовој смрти, укључујући везивање, коришћење метамфетамина, астму, емфизем и болест срца.

Истрага је утврдила да три полицајца која су приводила Скота нису учинила никакав пропуст, а речи “није ме брига” шеф полиције у Оклахома Ситију описао је као “изречене у жару борбе”.

“Морате да схватите, у том тренутку полицајци су се борили с њим”, рекао је капетан Витроу.

Снимак пребијања полицајца погледајте ОВДЕ!

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА