Најновије

ЗАПАД СПРЕМА ПАКЛЕНИ ПЛАН: На дневни ред долази замена Резолуције 1244?

Могућност да се Резолуција 1244 Савета безбедности УН замени неком другом, пружила би шансу западним земљама које седе у светској влади да са себе скину етикету некога ко гази по сопственим одлукама.

Савет безбедности УН/КиМ (Фото: Синхуа/Правда)

Признајући тзв. Косово као државу, оне су прекршиле овај документ, а да би се дошло до његовог "млађег брата", западне земље би морале да се потруде да решење за косовско питање буде по вољи не само Приштине, већ и Београда.

Да без исхода у преговорима које би одговарало нашој држави, нема ни промене Резолуције 1244, сугерисао је прекјуче амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко. Он је јуче поновио да ће Русија увек подржавати Србију и да ће за Москву бити прихватљиво само оно решење које одговара Београду.

Поводом 21. годишњице откако је усвојен овај документ, отворила се дискусија о његовој тежини у међународним односима и значају за Србију.
Председник Александар Вучић рекао је да ту није реч "само о оне две реченице које се у Србији помињу јер нам иду у прилог, а у којима се признаје интегритет наше земље".

- У тачкама 10 и 11 успоставља се присуство Унмик администрације, плус привремени приштински органи власти, чиме се смањује присуство српских, не само полицијских и војних снага, већ и цивилних, а на почетку се каже да морају да се повуку са КиМ - поручио је.

Према његовој оцени, тада је стављено много елемената који ће касније "омогућити Ахтисарију и другима да излазе са својим плановима", да дође до погрома 2004, до самопрокламоване независности 2008. и става Међународног суда правде. Вучић је оценио да и даље имамо тешку ситуацију, јер је на КиМ 93 одсто Албанаца, али "да се и у овим условима добро боримо и да морамо да се држимо делова Резолуције о нашем интегритету".

Према мишљењу аналитичара Немање Старовића, изјава Боцан-Харченка, у којој се наглашава могућност да Резолуција 1244 буде промењена, говори о спремности Москве да преузме активнију улогу у завршници дијалога пред СБ УН.

- Таква могућност произлази из чињенице да је Резолуција 1244 привремена, мада није временски орочена, те да предвиђа потребу за будућим коначним решењем за статус КиМ. У том контексту, сама Резолуција 1244 би у једном моменту и морала бити стављена ван снаге - рекао је он и додао да је тако нешто могуће само доношењем нове резолуције СБ УН, за шта је неопходна сагласност Руске Федерације.

Брнабић: Слажемо се, нема промене граница

- Слажемо се у потпуности у томе да нема разговора о територијама и промени граница, Косово је Србија - рекла је премијерка Ана Брнабић, поводом платформе за дијалог коју је изнео нови председник владе привремених институација у Приштини Авдулах Хоти.

- Желим да се захвалим Хотију што је појаснио да нема потребе да се разговара о територијама. Са тим се слажемо ми и отприлике 70 одсто светске популације, а слаже се и већина земаља у УН - рекла је Брнабићева.

Хоти је представио платформу за дијалог са Београдом, истакавши да ће дијалог водити он и да у њему "територијални интегритет" неће бити тема.

Палестинске снаге кренуле у жесток напад на припаднике Исламске државе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА