Најновије

ДЕТАЉАН СПИСАК ПО ДРЖАВАМА КАД КО ОТВАРА ГРАНИЦЕ ЗА СРБЕ: У ЕУ можемо од 1. јула, ево у коју земљу и како!

Европска комисија предложила је јуче да се од тог датума попусте мере за грађане Србије, која је прва безусловно отворила своје границе за све чланице Европске уније, и то без негативног теста на коронавирус и карантина од 14 дана.

Гранични прелаз (Фото: Јутјуб)

Све ово је потврдила и комесарка за унутрашње послове ЕУ Илва Јохансон, која је истакла да је почетак следећег месеца право време за отварање граница према трећим земљама које су у истој или бољој епидемиолошкој ситуацији од чланица, што Србија свакако јесте. Ово се, за сада, једино не односи на Немачку, која је најавила отварање граница за држављане Србије тек за 31. август, али се све гласније спекулише да ће се ова одлука ускоро променити.

Потврда о смештају

Што се тиче земаља Европске уније, грађани Србије већ сад могу неометано да иду у Мађарску и Бугарску, док у понедељак, 15. јуна, своје границе у потпуности отвара и Грчка. Уз ове три државе, наши држављани могу да уђу и у Хрватску, али ако докажу да имају потврду о резервацији смештаја. У осталим земљама чланицама ЕУ још важи забрана уласка за наше грађане, изузев за особе које имају двојно држављанство, пријаву боравка, иду на лечење или су дипломате или хуманитарни радници…

Од земаља из окружења које нису чланице Европске уније држављани Србије могу неометано да путују у Босну и Херцеговину, а најављује се да ће до 1. јула бити отворене границе и са Северном Македонијом. Једина земља која још увек неосновано "затеже" је Црна Гора, и то сасвим извесно из политичких разлога.

Оправдана одлука

Инфектолог Жарко Ранковић објашњава да је потпуно оправдана препорука Европске комисије да се отворе границе и да се укину обавезна тестирања, јер ти тестови нису гаранција да путник није заражен коронавирусом.

- Препорука Европске уније је да тестови нису потребни при путовању у иностранство. Ја се слажем са тим јер је питање колико је та мера опреза заиста и потребна. Ти тестови важе до 72 сата од дана тестирања, али може се десити да се особа која се тестирала данас зарази у наредна три дана а да тога није свесна. Та особа ће на граници показати негативан тест и ући у жељену земљу иако у себи носи коронавирус. Такође, можете и при контроли на аеродрому показати тест који је негативан, а затим се у авиону заразити ако међу путницима има инфицираних. Морам напоменути да је епидемиолошка ситуација сада доста повољнија, али и даље треба бити на опрезу - каже Ранковић.

Ко, где и како може путовати ван Србије

Бугарска

За све држављане наше земље укинут је и 14-дневни карантин, који је у Бугарској још на снази за све оне који долазе из европских земаља у којима је стопа оболевања од ковида-19 висока. Од 15. јуна крећу и авионски летови на релацији Београд-Софија.

Грчка

Грчка је од 15. јуна најавила отварање граница за туристе из 29 држава, међу којима је и Србија, уз насумично тестирање на граници. Међутим, у тој земљи је у последњих неколико дана забележен пораст броја заражених коронавирусом, па грчке власти планирају да повећају број тестирања. Још се не зна да ли ће ово утицати на евентуално померање датума за отварање граница. Грчке границе су још од 1. јуна отворене за наше грађане који у ову земљу иду због посла, сезонске раднике или за чланове породица које живе у обе земље. Од 15. јуна крећу и авионски летови на релацији Београд-Атина.

Хрватска

Хрватска званично није отворила границе за грађане Србије. Међутим, постоји "рупа у пропису" по којој у Хрватску могу да уђу сви путници који су "од економског интереса", а ту свакако спадају и туристи. Наводно, довољно је само да се на граници покаже резервација смештаја и да се попуни формулар.

Северна Македонија

Министар спољних послова Северне Македоније Никола Димитров рекао је да се у тој земљи разматра одлука о отварању границе са Србијом и додао да сматра да ће граница бити отворена до краја месеца. Коначна одлука зависиће од епидемиолошке ситуације у Северној Македонији.

Црна Гора

Црна Гора је 1. јуна отворила све границе са суседним државама, па и са Србијом, међутим, наши грађани не могу да уђу у земљу без карантина или негативног теста на коронавирус.

Босна и Херцеговина

Држављани Србије могу безусловно да путују у БиХ. За међудржавни саобраћај су отворени и аеродроми у Сарајеву, Тузли и Мостару.

Мађарска

Од 25. маја у Мађарску је дозвољен улазак свим грађанима Србије без обавезног карантина. У ову земљу може да се уђе на свих девет граничних прелаза. И пре овог датума Србија и Мађарска су имале споразум да радници који живе у близини границе могу неометано због посла да прелазе из једне у другу државу.

Словенија

Срби са сталним или привременим пребивалиштем у Словенији неће морати да иду у карантин. Такође, изузети од 14-дневног карантина су и сви они који присуствују сахрани рођака, као и они који долазе на лекарски преглед. Они који пролазе кроз Словенију, људи који тамо похађају вртић или школу, као и они који раде научно-истраживачки рад, неће бити под карантином ако предоче документ који показује да су у последња три дана били негативно тестирани на вирус.

Румунија

И Румунија је за већину Срба затворена. Изузетак су лица са регулисаним боравком у Румунији или ЕУ, чланови породице држављанина Румуније, лица која путују због неодложних разлога, дипломатско особље, чланови хуманитарних мисија. Од обавезе кућне изолације у трајању од 14 дана изузети су погранични радници који бораве и раде до 30 км од српско-румунске границе.

Албанија

Забрањен је улазак страних држављана у Албанију. Изузетак су лица која долазе ради хуманитарних или других неодложних разлога за које се издаје посебна дозвола. Најављује се отварање копнених граница ради доласка туриста, пре свега из суседних земаља.

Аустрија

Држављани Србије могу да уђу ваздушним путем у Аустрију уколико имају важећу дозволу боравка уз обавезну 14-дневну кућну изолацију или карантин. Од обавезе изолације су изузета лица која поседују здравствено уверење, не старије од четири дана, којим се потврђује да је резултат теста на коронавирус негативан. Ово здравствено уверење је потребно и за улазак копненим путем. За све остале наше грађане границе Аустрије биће највероватније отворене 1. јула.

Да ли нам се враћа полицијски час, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Информер

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА