Најновије

ХИТНО ПОВЛАЧЕЊЕ, ЊИХОВЕ ПРЕОСТАЛЕ СНАГЕ СУ ПОТРЕБНЕ У САД-У: Већина америчких војника напушта Ирак!

Сједињене Државе потврдиле су у петак да ће с ирачком владом разговарати о статусу преосталих војних снага, наглашавајући да не тражe војне базе или трајно војно присуство у Ираку.

Америчка војска (Фото: marines.mil)

Према заједничкој изјави првог састанка стратешког дијалога, Вашингтон и Багдад најавили су наставак разговора о статусу преосталих америчких снага у Ираку, где је фокус две земље на развијању нормалних безбедносних односа заснованих на заједничком интересовања.

Владе двеју земаља у изјави су навеле да ће „у светлу значајног напретка који је постигнут у елиминацији претње од ИД-а, Сједињене Државе наставити у наредним месецима да смањују своје снаге у Ираку“. Сједињене Државе такође су потврдиле да не теже успостављању сталних база или сталног војног присуства у Ираку, што је претходно договорено Стратешким оквирним споразумом из 2008. године, који каже да се безбедносна сарадња заснива на међусобним споразумима.

Сједињене Државе истакле су да су половину својих снага већ повукле из Ирака од почетка нове године.

Са своје стране, ирачка влада посвећена је заштити војних снага Међународне алијансе и ирачких објеката који их угоштавају у складу са међународним правом и одговарајућим аранжманима у вези са присуством тих снага и у облику који ће бити договорен. између две земље.

Ваља напоменути да је ирачко Представничко веће гласало у јануару на ванредној седници у присуству премијера Адела Абдула Махдија о одлуци којом се влада обавезује да ради на окончању захтева за помоћ који је поднет међународној коалицији коју предводи Вашингтон и оконча свако присуство страних снага на ирачком тлу.

То се десило у позадини убиства иранског заповједника снага Кудс-а, генерала Касема Солејманија и заменика шефа Народних мобилизацијских јединица Абу Махдија Ал-Мухандиса током америчког ваздушног напада у близини међународног аеродрома Багдад.

Најсавременија руска подморница укључена у састав ратне морнарице! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА