Најновије

МИЛОГОРЦИ АЖУРИРАЛИ СПИСАК: Срби и даље не могу у Црну Гору! Подгорица објавила објашњење у које нико не верује

Црна Гора је ажурирала списак земаља чији држављани могу да уђу у ту земљу. Србија поново није на списку, а разлог је недостатак информација како је преко ноћи више хиљада инфицираних скинуто са списка заражених и повећани број новооболелих последњих дана.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Из Инситута за јавно здравље наводе и да нису добили одговор из Београда како би се разјаснила епидемиолошка ситуација у Србији.

Институт за јавно здравље ажурирао је списак, а због погоршања епидемиолошке ситуације ове седмице са листе су уклоњени Египат, Хаити, Ирак, Израел и Суринам.

Листа ове седмице није проширена јер није било држава које су у периоду од последњег ажурирања испуниле зацртани критеријум, а то је да имају мање од 25 активних случајева на 100.000 становника.

Како се наводи у саопштењу Института за јавно здравље Црне Горе, посебна пажња приликом ажурирања листе била је посвећена значају прекограничне сарадње и отварању границе са Републиком Србијом.

"У виду смо такође имали добросуседске односе, бројне и развијене приватне, породичне и економске односе Црне Горе и Србије. Међутим, на одлуку да се Србија још увек не уврсти на листу земаља утицала је пре свега нејасна ситуација са епидемиолошким подацима, одлука здравствених институција Републике Србије да се више хиљада инфицираних уклоне са списка заражених једним актом, повећање броја оболелих последњих дана а самим тим и извесно погоршање епидемиолошке ситуације", напомиње се у саопштењу.

У свему овоме, напомињу, посебан проблем представљао је "потпуни изостанак одговора на благовремени и професионални упит Института за јавно здравље Црне Горе, који је имао за циљ размену епидемиолошких податка и отклањање свих недоумица".

То је, како истичу, био једини могући и исправан пут за попуштање мера и испуњавање интереса обе стране.

"Сигурни смо да је свима јасно да је улога Института за јавно здравље искључиво заштита и унапређење здравља грађана Црне Горе и њихових гостију. Без обзира на сво разумљиво нестрпљење које постоји око отварања граница са Републиком Србијом, такав потез, без јасне епидемиолошке потпоре и доказа који би указивали да је отварање граница могуће без прихватљивог ризика по здравље свих у Црној Гори, у овом тренутку није могућ", истиче се у саопштењу црногорског Института.

Примена ажурираног списка почиње од 15. јуна у поноћ.

Прочитајте ОВДЕ како је МЦП СПЦ реаговала на саопштење Душка Марковића.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА