Најновије

ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ! Мило повлачи споран Закон о слободи вероисповести! Амфилохије му не верује, позвао народ на литије

Председник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је јутрос да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић недавно предложили митрополиту црногорско-приморском Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохију обуставу примене Закона о слободи вероисповести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права и наставак дијалога, али да је Митрополит, упркос томе, позвао на наставак литија.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

„Као што вам је познато, и како сам саопштавао јавности, у више наврата одазивао сам се и састајао са митрополитом Амфилохијем, а поводом Закона о слободи вероисповести и других важних питања која су се наметала у односима између државе и православне цркве. Тако је било и пре неколико дана, кад смо се позиву митрополита Амфилохија са епископом Јоаникијем, одазвали ја и председник државе Мило Ђукановић, као највиши представници извршне власти у Црној Гори. Тај састанак био је потврда нашег поштовања према Митрополији и другим епархијама СПЦ, али и потврда наше трајне опредељености да водимо дијалог и тражимо заједничка и најбоља решења. Разговор који смо водили био је садржајан, дуг и конструктиван, и окончан је јасним предлозима које смо председник Ђукановић и ја саопштили, а чији циљ је излазак из тренутне ситуације која оптерећује укупни друштвени амбијент. Конкретно - Влада је била спремна да обустави имплементацију Закона о слободи вероисповести све до тренутка док о његовој исправности одлуку не донесу Уставни суд Црне Горе и Европски суд за људска права у Стразбуру. Паралелно са тим, понудили смо и за следећу седмицу предложили наставак започетих преговора на експертском нивоу, за шта се Владин тим припремао током претходног периода“, саопштио је председник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Он је додао и да је са друге стране уследи другачји одговор. "Нажалост, са друге стране је као одговор уследио позив митрополита Амфилохија да се организују литије, што се тумачи као наставак неразумевања и конфронтација које у влади не желимо, јер оне представљају сметњу нашем грађанском складу и просперитету. Поред одбијања дијалога, а самим тим и могућности да се пронађе одрживо решење, СПЦ наставља са кршењем закона у свакој прилици, па и кад је у питању успостављена пракса нелегалне градње у оквиру црквених имања, и изван њих“ - казао је Марковић.

Марковић је поручио да је Црна Гора је демократско друштво европских и евроатлантских вредности у којем су дозвољена јавна окупљања догод она не угрожавају права других, и додао да ће Влада обезбедити њихово остваривање у складу са законом и актуелним правилима. "Дакле, најављене литије морају бити организоване на начин који подразумева примену епидемиолошких мера и препорука, уз истовремено поштовање здравља и живота свих грађана, а све у духу једнаке примене закона, што је стандард који обавезује сваког појединца и сваки колективитет. Уз позив на поштовање закона, Митрополији и епархијама СПЦ и даље остављамо могућност да у оквиру дијалога и правног система Црне Горе заједнички тражимо решења у најбољем интересу православних верника. Наша намера је да оставимо амбијент и наслеђе које неће бити оптерећење генерацијама које долазе. Дакле, отворени смо за дијалог и тражење решења, али не за уцене и притиске. А док се до тога не дође, закони ће важити за све у Црној Гори, па и за СПЦ и њене вернике“ - закључио је Марковић у обраћању јавности.

Шеф НАТО-а издао драматично упозорење западном свету. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА