Најновије

Изложба “No Space” Селме Селман 15. јуна у Дому омладине

Поставка "No Space”, уметнице Селме Селман, проблематизује врло деликатну и увек актуелну тему простора: личног, колективног, физичког, менталног, емотивног, политичког, женског, ирационалног, креативног, стварног, унутрашњег, простора емпатије, простора преиспитивања и преживљавања.

Ауторка (Фото: Дом омладине)

На позорници у Хамбургу, Селмина породица раставља велики симбол капиталистичког друштва на делове – аутомобил Мерцедез Бенз, демонстрирајући, уз матрикс естетику, удружени рад за преживљавање, како једне породице тако и уметничке праксе. Код Селме је увек свакодневни живот на сцени, она се свесно излаже и залаже а њена борба, као и константна преиспитивања личних уверења, померају из лежишта. Порука Но спаце! је Селмин излазак на црту.

Призори Селминих перформанса су монументални: заједнички ангажман искусне породичне групе у растављању на делове нечега што у капиталистичком друштву представља продужетак самопоуздања многима, смисао остварења и доказ вредности. Одузимајући такве карактеристике једном утемељеном симболу, разбијајући физичким радом и снагом аутомобиле на мале делове чијом се даљом трговином преживљава, Селма и њени чланови породице остварују један алхемијски процес који их повезује. Селмини уметнички радови су веома интимни, чак породични. Она често и говори гласом своје породице, која следи њене храбре кораке иступања из система у сагледавање истог. У питању је заправо тимски рад, заједништво.

Интимност, јасноћа и јачина карактеристике су Селминог ангажмана, а на тим начелима функционише и поставка “No Space” Галерији Дома омладине Београда. Галерија постаје деликатна биоскопска сала у којој су класична седишта замењена старим, ишчупаним из утроба Мерцедосових возила. Седишта тако креирају посебну инсталацију која кореспондира са пројекцијом филма „Мерцедес Матрикс”. Ова прецизна и адекватна интервенција је уједно и продужетак филма/перформанса и позорнице у физички простор галерије, осносно Селмине или наше заједничке реалности. Чак иако је број седишта ограничен, начин на који Селма приступа публици са позорнице свог живота поручује да ће бити простора за све, бар за оне који су довољно храбри и вољни да се са њим упознају.

Ивана Ивковић, кустоскиња изложбе

Селма Селман (1991), уметница и активисткиња ромског порекла, рођена у Бихаћу (Босна и Херцеговина).
Дипломирала је 2014. године на Академији ликовних уметности у Бањалуци, одсек сликарство. Магистрирала је 2018. године на Универзитету Сиракуза у Њујорку, из области трансмедија, визуелне уметности и перформанса.

Добитница је награде “Звоно”, која се додељује најбољем младом уметнику/уметници у Босни и Херцеговини, чиме је освојила и резиденцијални боравак у Њујорку.

Селман је 2013. године учествовала на Међународној летној академији Таниа Бругуера у Салзбургу, “Арте Утил”, а 2017. је примила награду “Trieste Contemporanea” у Трсту (ИТ). Наредне године је номинована за Форбсову листу “30 до 30” (година) у категорији уметност и стил. Током 2019. године је добила награде “Бијели афроид” у Марибору (СЛ) и “Pоwеr of Excellence“, Удружења пословних жена у БиХ и награду магазина “Гразиа” у Сарајеву.

Њени радови су приказани на међународном скупу, на 58. Венецијанском бијеналу у Венецији, Kunstquarter Bethanien у Берлину,  Kunsthalle Wien у Бечу, галерији АЦБ у Будимпешти, Галерији New Children у Њу Орлеансу, Л’Оnde Центру за уметност у Паризу, музеју Queens у Њујорку, The Creative Time Summit у Мајамију, Музеју савремене умјетности у Бања Луци, Вила Романа у Фиренци, позоришту Максим Горки у Берлину, Бутик Галерији у Њујорку и на многим другим местима.

Селма Селман је оснивачица организације “Марш у Школу” чији је циљ да охрабри и оснажи ромске девојчице широм света, које се суочавају са сиромаштвом и друштвеним искључивањима.

Живи и ради у САД и у Европи.

Галерија Дома омладине Београда

Радно време: уторак-субота од 12:00 до 21:00;

недељом од 12:00 до 18:00; понедељком Галерија не ради.

Прочитајте ОВДЕ   каква је изложба отворена у Дому омладине.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА